Az egyszer már bebizonyosodott, hogy ha korlátozások nélkül mindenki ugyanazt a devizát használja, az nem működik Európában. Miért működne az, ha mindenki ugyanolyan állampapírokkal operálna?

Az eurózóna gondjaira megoldást jelenthetne, ha nem lennének külön olasz, spanyol vagy német állampapírok, hanem az egyes tagországok egy nagy közös európai állampapírpiacon adnák el államkötvényeiket. Lenne európai államkötvény, éppen úgy, ahogyan az Egyesült Államok csinálja. (Bővebben lásd "Euróválság: közös hitelkeret lehet a megoldás?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A válság méregfoga így ki lenne húzva, hiszen a spanyol vagy olasz papírokat nem kéne rásózni a befektetőkre, mindenki venné a teljesen biztonságos, éppen ezért alacsony kamatozású közös európai kötvényeket. Az adósságok így gond nélkül finanszírozhatók lennének, megszűnnének a bajok.

Alacsony kamat? Korlátlan közös forrás? Nincs megkülönböztetés „jó” és „rossz” eurózóna tagok között? - kapják fel a fejüket a renitens görög politikusok. Meg vagyunk mentve – gondolhatják -, Brüsszel vagy Frankfurt piacra dob évi sok száz, sőt ezer milliárd euró értékben közös európai államkötvényeket, lehetőleg néhány százalékos kamaton, és a begyűjtött pénzt szétosztja görögök, spanyolok és németek között, hogy mindenki az igényeinek megfelelően költekezzen?

Na azért nem teljesen - hűti le a kedélyeket Erik Jones, a Johns Hopkins University professzora. Közös európai államkötvényekre valóban szükség van, a morális kockázatot - azaz azt a jelenséget, hogy a szabályokat lazábban értelmező eurózóna tagok „elbújjanak” a közös kötvény mögé - azonban valahogy kezelni kell.

A professzor szerint az lehet a megoldás, ha az egyes országoknak lenne egy hitelkeretük, és ha betartanák a közös brüsszeli szabályokat, akkor kaphatnának forrást a közös európai kötvénypiacról, ha nem, akkor maguknak kellene boldogulniuk. Pont úgy, mintha egy több milliárd eurós hitelkártya lapulna az egyes országok zsebében…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mégis az államcsőd a megoldás?

Össztűz alatt a svájci jegybank

Ne hagyjuk meglopni magunkat!


Mennyi pénzt veszíthet Magyarország?

Ne bízzunk a bankokban

Nagy bajban a franciák