A különböző pénzügyi újítások súlyos válságba sodorták a világgazdaságot, mégis hiba lenne megálljt parancsolni a legújabb megoldásoknak.

A gazdasági válság kirobbanásáért kétségtelenül felelősek a bankok, és az általuk kidolgozott pénzügyi újítások. Az olyan innovációk, mint a devizahitel, a CDS, a strukturált finanszírozási formák vagy az értékpapírosított jelzáloghitelek, azon túl, hogy megoldottak egy-egy felmerülő pénzügyi problémát, jelentős kockázatot is vittek a világ pénzügyi rendszerébe. Ennek a folyamatnak a vége nem is lehetett más, mint egy összeomlás és az azt követő válság, pontosan úgy, mint ahogyan a tíz, húsz, vagy száz évvel ezelőtti gazdasági krízisek esetében történt. (Bővebben lásd "Pénzügyi innováció és a válság" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A felmerülő kérdés ezen a ponton az, hogy mit tegyen a világ: állítsa le a pénzügyi innovációt, vagy engedjen teret az új igényekhez igazodó újításoknak.

Az európai gazdasági vezetők azt várják el a kontinens bankjaitól, hogy hitelezzék a vállalkozásokat, akik így munkahelyeket teremthetnek és növekedést generálhatnak. A helyi takarékpénztáraktól - Magyarországon is - azt várják, hogy támogassák a kisvállalkozásokat, a diákok kedvező kamatozású diákhitelt szeretnének, a nyugdíjra takarékoskodók pedig hosszú távú öngondoskodást lehetővé tevő befektetési termékeket.

Ezek az új igények egyértelművé teszik, hogy a világ pénzügyi innovációja nem állhat le, még akkor sem, ha szinte biztosra vehetjük, hogy a következő évek valamelyik pénzügyi újítása 5-10 vagy épp 15 év múlva ismét válságba fogja sodorni a világgazdaságot.

A társadalom ugyanakkor annyit mindenképp megtehet, hogy a pénzügyi szektorban szigorúbb ellenőrzést, az új konstrukciók kidolgozásakor pedig nagyobb kontrollt vár el az államtól. Hátha így meghosszabbíthatjuk a következő válságig még hátralévő időt…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A nők fizetnek a gyerekekért


Alulfizetett közalkalmazottak?

Diákhitel-csapdában a nyugdíjasok


Ide nekem a frankhitelt!

Unortodox gazdaságpolitika papírkötésben

Új szelek fújnak a jegybankokban