Ismét itt egy vészjósló nyilatkozat: Európa öngyilkosságot követ el a megszorításokkal, véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.

Kenneth Rogoff, a Harvard professzora és Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász után most egy újabb „nagy név, az ugyancsak Nobel-díjas Joseph Stiglitz hívja fel a figyelmet az európai megszorítások veszélyeire.

Stiglitz hangsúlyozza, hogy a történelem során még soha nem fordult elő, hogy egy nagy ország vagy gazdasági régió megszorításokkal került volna ki egy gazdasági válságból. Az pedig, amit Európa jelenleg folytat, a legrosszabb próbálkozás mind közül. A 27 tagú Európai unió országai ugyanis a válság kezdete óta összesen 450 milliárd euró - 130 000 milliárd forint - értékben jelentettek be megszorítást, ami példátlan a történelem során.

Az egyetlen, amit a kontinens vezetői a megszorításokkal elérnek, az az évekig tartó stagnálás és recesszió lesz, magas és folyamatosan emelkedő munkanélküliséggel, miközben az adósságok sem fognak csökkenni.

A munkanélküliség a kulcs a Columbia University professzora szerint, aki szerint politikailag is bukásra van ítélve az a gazdasági rendszer, amely például a spanyol fiatalok körében 50 százalék fölé emelte a munkanélküliséget.

Egy valami biztosan kijelenthető Stiglitz szerint: érdemi gazdasági növekedés nélkül nincs kiút az adósságválságból. Európának minden létező eszközt be kell vetnie a gazdasági növekedés beindítása érdekében, melynek során nem maradhat el az Európai Befektetési Bank és az EKB komoly közreműködése sem.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Belefulladunk a pénzesőbe?

Közös bankszámla a szegény rokonokkal?


Magyarország mindent megpróbált

Tovább ketyeg a nyugdíjbomba

Jajj, csak EU-s pénzt ne!

Tévedhetetlen-e az IMF és az EU?
______________________________________________________________