Megbuktak-e a közgazdászok és megbukott-e a modern közgazdaságtan, miután elmulasztotta előre jelezni a válságot? „Békeidőben”, vagy a krízisek alatt érdemes hallgatni a szakértőkre? Ezekre a kérdésekre keresi a választ blogjában Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász.

Nem hibáztathatók a közgazdászok azért, mert nem látták előre a válság kirobbanásának pontos dátumát, vagy mert nem jósolták meg a Lehman Brothers bukását. Azért viszont hibásak, hogy nem figyelmeztettek az egyensúlytalanságokra, például az ingatlanárak elszabadulására, a bankok túlzott spekulációira, vagy a felduzzadt hitelállományok veszélyeire - írja Krugman. (Bővebben lásd "Megbuktak a közgazdászok, megbukott a közgazdaságtan?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Kérdés, mi lett volna, ha mondjuk 2006-ban a közgazdászok egy csapata kiállt volna a nyilvánosság elé, és figyelmeztetett volna a bankrendszer és az ingatlanpiac veszélyeire, mondván, ha minden így folytatódik, abból nagy válság lehet?

Mi történt 1996-ban, amikor az amerikai jegybank elnöke, Alan Greenspan az azóta legendássá vált „Irrational Exuberance„ azaz megalapozatlan szárnyalás szókapcsolattal jellemezte a részvénypiacot, figyelmeztetve a vészesen túlárazott részvényekben rejlő veszélyekre? Kijózanodtak a befektetők, hallva a legnagyobb hatalmú és tekintélyű közgazdász szavait, vagy tovább feszítették az amúgy is pattanásig feszült húrt a részvénypiacokon? A Dow Jones index akkor 5500 pont közelében állt, 2000-ben pedig 11 000 pont fölött tetőzött…

Érdemes ezen a ponton felidézni Jesse Livermore, a 20. század legendás spekulánsának örökzöld mondását: „A Wall Street sosem változik, a részvények változnak, a szereplők változnak, de a Wall Street sosem változik, mert az emberi természet sosem változik.”

Remény, félelem és kapzsiság, ezek azok az emberi tulajdonságok, melyek mélyen belénk kódolva felelősek a fellendülésekért és a válságokért. Livermore most azt mondaná, hogy a kapzsiság az, ami megágyazott a jelen kor válságának is, ez ellen pedig nincs ellenszer, sem a régi, sem az új idők közgazdaságtanaiban.

Ez alapján pedig hiába látják előre a közgazdászok a bajt és hiába figyelmeztetnek a túlzott hitelállományokra vagy a túlpörgött ingatlanpiacra, esetleg a részvénypiaci buborékra, a piaci összeomlások és a gazdasági visszaesések elkerülhetetlenek lesznek a jövőben is, pont miattunk, emberek miatt, és a sohasem változó emberi természet miatt…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nyugdíjasok boríthatják be a tőzsdéket?

Nekimegy a dollárnak Kína

Mitől lesz jó a kormányzás?

Ne pánikoljunk, ha elszáll a benzinár!

Egy hormon bánt el a forinttal?


Hogyan tüntethetők el az adósságok?
___________________________________________________________