Nagy a baj, ha csak a közös költségvetésben bízhatunk, mert annak realitása egy szál se.

Közös költségvetés, közös kötvénykibocsátás, európai adó, politikai és fiskális unió - a közgazdász-szakértők nagy részének véleménye szerint egyedül az integráció mélyítése lehet a megoldás Európa és az eurózóna bajaira. Na, de vajon ugyanezt gondolják-e az európai választók is, akik végső soron dönteni fognak?

Lehet, hogy teljesen irreális elvi megoldásokon agyalunk már hónapok, sőt évek óta? (Erről szóló, „A válságból kivezető zsákutca" című cikkünket a jobb oldali hasábban találja.)

A mostani válság a fenti dilemmára is ráirányította a figyelmet. A krízis megoldásával kapcsolatban a tévékben, rádiókban, újságokban nyilatkozó közgazdász-szakértők, bankárok és elemzők nagy része ugyanis folyamatosan olyan megoldásokat javasol, aminek nincs, vagy alig van realitása. Közös költségvetés egy görög és egy német között? Közösen fizetett és elköltött adó egy finn és egy bolgár között? Tényleg azt hiszik egyesek, hogy van realitása annak, hogy a dél-portugáliai régió foglalkoztatási gondjainak megoldására a hollandok dobják majd össze a fedezetet? Elég csak bekapcsolni az esti híradót annak belátására, hogy nem ebbe az irányba haladnak a folyamatok.

A probléma gyökere, hogy a szakértői véleményeket jellemzően közgazdászoktól kérik. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy ez egy pénzügyi-gazdasági válságnak tűnik, de téves azt figyelembe véve, hogy mélyen ez egy politikai-intézményi válság. Vagyis nem azért nehéz megoldani az európai adósságkrízist, mert nincsenek egy ilyen helyzetre a közgazdasági receptek (van belőle több is), hanem azért, mert egyelőre nem evidens, hogy mi az, ami politikai, társadalmi, sőt kulturális és identitás-szempontból reális.

Márpedig ezek a kérdések kívül esnek a klasszikus közgazdaságtani gondolkodásmódon. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek olyan közgazdászok, akik képesek a saját tudományterültek korlátain túllépve ilyen összefüggéseket is figyelembe venni, hanem azt, hogy nem ez a jellemző.

Nem pénzügytechnikai megoldásokat kell ugyanis javasolni, hanem a politikai realitásokat figyelembe vevő, és így megvalósítható válaszokat. Ebből pedig egyelőre kevés van.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Húsz évre elásta magát Európa

Euróválság: így kell ezt csinálni

Szégyen-e, ha kukás vagyok?


Így fog összeomlani az eurózóna


Miért van ennyi munkanélküli?

Ennek az EU-nak buknia kell