A német jegybankelnök szerint nem a bajba jutottak igényeihez kell igazítani a pénzpolitikát.

Az új francia elnök gazdasági növekedést szeretne, miközben egyre többen és egyre hangosabban kérik az európai jegybankot a pénzcsapok kinyitására. A németek azonban ellentámadásba lendültek.

„A monetáris politika nem csodaszer Európa bajaira” – ezzel a címmel írt cikket a Financial Times-ba Jens Weidmann, a német Bundesbank elnöke.

A német szigort képviselő jegybankár szerint most, hogy a fiskális politika lehetőségei beszűkültek, sokan megváltóként tekintenek a monetáris politikára, és az Európai Központi Banktól várják a gyógyírt. Mit is jelent ez pontosan? Likviditást a piacokra, alacsony kamatokat és a problémásabb eszközök megvásárlását, vagyis a pénzcsapok kinyitását.

Weidman szerint azonban a jegybankok lehetőségei korántsem korlátlanok. A független jegybankok például nem tehetik meg, hogy a nem megfelelő banki működések kockázatait az adófizetőkre hárítsák. A monetáris enyhítés ezen felül azt is jelentené, hogy nem tanultunk semmit a válságból – a krízis egyik oka ugyanis épp az volt, hogy a pénzbőség miatt túlzott kockázatokat vállaltak egyesek. A német jegybankár szerint már most is problémát jelent, hogy egyes bankok és államok gyakorlatilag teljesen a jegybanki forrásokra és kötvénypiaci segítségre támaszkodnak, ami bizonyosan nem tesz jót a piaci és politikai ösztönzők működésének.

A válságot csak úgy lehet legyőzni, ha a rövid távú intézkedések összhangban vannak a hosszú távú stabilitással. A monetáris politikát nem szabad a válságkezeléssel túlterhelni. A monetáris politikának az eurózóna egészére figyelemmel kell lennie.

"Amennyiben a zóna egészében felfele irányuló inflációs kockázatok vannak, akkor annak ellenére is meg kell tenni a szükséges lépéseket, ha egy kevésbé expanzív politikának negatív következményei vannak a periférián" – véli a jegybankár, aki szerint az európai jegybanknak nem szabad elveszíteni legfontosabb értékét: a hitelességét.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magyar recept: orvos helyett segély

Államcsőd: a hiba az ön készülékében van

Így menekülhet meg Európa

Fiatalok tömegei munka nélkül


Fölöslegesen veszik el a pénzünket?


Így léphetsz ki az eurózónából

______________________________________________________________