Kisebb mini-pánik söpört végig a pénzpiacokon, miután az amerikai jegybank legutóbbi ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy egyáltalán nem biztos a további pénznyomtatás.

Az elv egyszerű, ha a jegybank nem nyomtat több pénzt, akkor nem lesz mit a pénzpiacokra önteni, és nem lesz mi felhajtsa az árfolyamokat. A kérdés ugyanakkor ezen a ponton az, hogy vajon hosszú távon egészséges-e egy gazdasági/részvénypiaci fellendülés, amely abból táplálkozik, hogy a jegybank pénzt nyomtat, és azt beönti a rendszerbe? (Bővebben lásd "A létező legrosszabb, ha fennmarad a pénznyomda" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A válasz természetesen az, hogy nem. Nyilvánvalóan a legegyszerűbb út az, ha beindítjuk a pénznyomdát, és az ingyen pénzből felhajtjuk a részvények, kötvények árfolyamát, a bankok pedig szinte nulla kamattal milliárdokat kapnak, amiből hitelezhetnek, tőzsdézhetnek. A legegyszerűbb út azonban ritkán kifizetődő hosszú távon, és sajnos gyakran annál fájdalmasabb a kijózanodás, minél tovább járunk a könnyűnek tűnő úton.

A pénznyomtatás ugyanis – bár rövid távon valóban fellendülés okoz - a papírpénz elértéktelenedéséhez vezet, ami szépen lassan bomlasztja a rendszerbe vetett hitet, felpörgeti az inflációt és veszélyezteti a gazdaság stabilitását.

A gond az, hogy a pénznyomtatás ördögi köréből nehéz kilépni, főleg így, néhány hónappal az amerikai választások előtt. Ha ugyanis a jegybank bejelentené, hogy nincs több ingyen pénz, az hirtelen visszaesést váltana ki a részvénypiacokon, és a gazdaságban egyaránt. Ez pedig most az USA-ban senkinek sem érdeke, amiből egyenesen következik, hogy ha bármilyen apró vészjósló jel érkezne, akkor a jegybankárok ismét rohannának beindítani a nyomdagépeket.

Egyszer ugyanakkor ennek a folyamatnak véget kell vetni, az infláció és a pénzromlás szellemét ugyanis rendkívül könnyű kiengedni a palackból, oda visszazárni azonban csak komoly áldozatok árán lehet.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Milliárdos haszon, nulla kockázat


Jár-e nyugdíj a szingliknek?

A gyermek mint a nyugdíj alapja

Lássunk tisztán nyugdíjügyben!

Ahol túl alacsony a minimálbér


Ezért lett rémálom a devizahitelekből
_______________________________________________________________