Az európai adósságválság legnagyobb nyertesei az uzsorások, a benzinhamisítók, az adócsalók, azaz a maffia.

A 2006 óta rendőri védelem alatt élő Roberto Saviano több példát is hoz a fenti állítás alátámasztására. Görögországban a banki hitelezés befagyásával felértékelődött az uzsorások szerepe, a Reuters adatai szerint a dél-európai válságállamban ez az iparág évi 5-10 milliárd eurós üzletet jelent. (Bővebben lásd "Bomba üzlet a bűnözés" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A kamatláb 60 százalék körüli, de Thessalonikiben heti 15 százalékos kamatokra is volt példa – a haszonélvezők pedig balkáni, illetve kelet-európai bűnbandák. Görögországban a maffia uralja a benzinbizniszt is, hamisított üzemanyagokból évi 3 milliárd euró folyik be illegális számlákra.

Spanyolországban a válság előtt szintén maffia-uralom volt jellemző Saviano szerint, és jelenleg is nagy befolyása van a spanyol mellett az olasz, az orosz, a kolumbiai és a mexikói bűnözői csoportoknak. Spanyolországban az 1997 és 2007 közötti ingatlanpiaci boom erősítette meg a maffiát, majd ennek összeomlásakor a kilakoltatásokon és az áresésen nyertek sokat a bűnözők. Beszédes adat, hogy a spanyol jegybank adatai szerint az összes bankjegyérték 70 százaléka a szinte csak a bűnözők által kedvelt 500 eurós bankjegyben van, ami kimagasló érték.

Nem rózsás a helyzet Olaszországban sem, ahol éves szinten a maffia 65 milliárd eurónyi likvid tőkét mozgat, és a bűnözők rendelkeznek a GDP 7 százaléka felett. Nem véletlen, hogy Mario Monti olasz miniszterelnök szerint a jelenlegi olasz krízis mindenekelőtt az adócsalások és adóelkerülések számlájára írható.

Saviano szerint a maffiák ellen a pénzügyi rendszeren keresztül kell fellépni, ami azt jelenti, hogy a bankokat sem lehet kikerülni – főleg, hogy a szervezett bűnözés és a világ egyes vezető pénzintézetei között igen szoros a pénzügyi kapcsolat és érdekközösség…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Német népszavazás az EU-ról?

Tíz nap múlva vizsgáznak a bankárok

Vissza az aranyhoz!


Így húznak csőbe a boltok

Mennyi az annyi?

Megtörhet a 16 éves átok