Mi az, amiből Magyarországon van bőven, a minősége kiváló, fel lehetne rá építeni egy valódi sikerágazatot, de mégsem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket?

A magyar termőföld az egyik legjobb minőségű Európában, a mezőgazdaságról mégis többnyire aggasztó híreket olvashatunk. Hamarosan lejár a moratórium, „jönnek a külföldiek és a földünkre spekulálnak", a sertéságazat évtizedek óta nem látott válságban van, dinnyekartell, lebontott cukorgyárak, tömeges vidéki munkanélküliség, külföldi termékektől roskadozó polcok. (A magyar mezőgazdaság helyzetéről készített interjú elérhető a jobb oldali hasábban)

Külső szemlélőként úgy tűnhet, hogy a magyar mezőgazdaság leszállóágban van, pedig nem kellene sok ahhoz, hogy valódi sikerágazattá váljon. Minden országnak megvannak a maga természeti erőforrásai, melyekkel sikereket érhet el, és miután nekünk se olajunk, se tengerünk, nagyon úgy néz ki, hogy a termőföld lehet az a természeti kincs, amibe kapaszkodhatunk.

Miért ne lehetne felszámolni a vidéki munkanélküliséget a mezőgazdaság által, feltölteni a polcokat hazai élelmiszerrel, sőt miért ne lehetne régiós éléskamrává válni, és eurómilliárdokat bezsebelni? Mindennek van realitása, még akkor is, ha első hallásra csak legyintünk rá.

Az amúgy is működőképes nagy gazdaságokat például lehetne hagyni „békében" működni, míg a kicsiket fel lehetne karolni. A szabályokat lehetne egyszerűsíteni, a gazdáknak segíteni abban, hogy minden egyes EU-s pénznek helye legyen, támogatni/erősíteni lehetne a gazdák közötti összefogást, hazai kézben lévő feldolgozóipari üzemeket építeni, stabilitást adó új földtörvényt elfogadni, a kereskedelemben lehetne erősíteni a magyar tulajdont, öntözőrendszereket építeni, pályázatokat kiírni...

Sok mindent lehetne, egy valami ugyanakkor jól látszik: a magyar mezőgazdaság magától sosem fog valódi húzóágazattá válni, egy jól átgondolt és közösen elfogadott stratégiai terv nélkül mindez csakis álom marad.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Amiben Magyarország jobb, mint az USA

Európa alulmaradt a devizaháborúban


Nem csak megszorítani lehet

A nagy magyar adósságcsapda

Kevesebb segélyt, olcsóbb oktatást!


Ilyen is van: Magyarország az élbolyban