Orbán Viktor 200 ezer új munkahelyet vár az agráriumtól, és nem ő az egyetlen, aki szerint ez a vidéki Magyarország egyetlen reménye.

Munkahelyteremtés terén nincs csodaszer, egy egyszerű alapelvet azonban érdemes lenne szem előtt tartani a vidéki Magyarországon is: abból főzzünk, amink van. Vidéken – gondolva itt elsősorban a kisvárosokra és a falvakra – nincsenek nagy multinacionális vállalatok, bankok, plázák, fejlett szolgáltatószektor, így dolgozni rendszerint a postán, a hivatalban, az iskolában, a kisboltban és a kocsmában lehet.

Van azonban egy valami, amire a nagyvárosban nincs lehetőség, vidéken viszont annál inkább, ami az emberek tömegének adhatna munkát, élelmiszert, télen pedig tűzifát: a mezőgazdaság. (Bővebben lásd "Kitörési pontok a mezőgazdaságban - mit tehetünk?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A mezőgazdaságban rejlő óriási lehetőség, hogy amellett hogy devizát és GDP-t termel, a vidéki embereknek adhat(na) munkát. És hogy miért nem ad most?

A rendszerváltás után a helyi feldolgozóipari üzemeket – cukorgyár, konzervgyár, húsüzem… - eladtuk, többnyire a külföldieknek, akik elsősorban piacot vettek, az üzemeket pedig szépen lassan bezárták. A kereskedelmet szintén külföldiek kezébe adtuk, a magyar termékek egy részét kiszorították a külföldiek. A termelőszövetkezeteket szétvertük, mondván mindenki boldoguljon egyedül vagy ahogy akar, de összefogás hiányában szépen lassan lemaradunk a versenytársakkal szemben.

Továbbá az öntözőrendszerek elavultak, az állattartó telepek lepusztultak, az EU-s szabályok feleslegesen bonyolítják a gazdák életét, a birtokviszonyok sok helyen rendezetlenek, az állatokat ellopják, az erdőket kivágják…és még lehetne sorolni.

Aki vidéken nőtt fel, esetleg rendszeresen „hazajár” az a saját bőrén is tapasztalhatja, hogy munkahely hiányában a kisvárosokra és a falvakra több helyen csakis a lecsúszás vár. Pedig a kezünkben a lehetőség, hogy vidéki munkahelyek ezreit hozzuk létre, hogy érdemes legyen ottmaradni, sőt odaköltözni. Mindez nem lehetetlen, a kiút világosan látszik, most már csak tenni kellene azért, hogy megvalósuljon.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Külföldön dől el, milyen országban élünk

Mi már nem leszünk gazdagabbak

Gyermek és nyugdíj: a 10 alaptétel

Legyünk Európa éléskamrája!

Svéd nyugdíjat, francia atomot!

Amiben Magyarország jobb, mint az USA