Előre láthattuk volna-e a forint zuhanását, a Lehman Brothers összeomlását, a pusztító recessziókat? Úgy fest, sajnos nem.

A mai modellek ugyanis elsősorban arra alkalmasak, hogy a már elindult folyamatok jövőbeni hatásait és lefolyásait előre jelezzék, a reálgazdaságban bekövetkező hirtelen változásokat viszont képtelenek előre jelezni. Azaz minél „nyugodtabb” az üzleti környezet, annál jobb előrejelzést adnak a közgazdasági modellek, és annál rosszabbat, minél viharosabb a gazdasági klíma. (Bővebben lásd "Mikor működnek a közgazdasági modellek?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az elmúlt években sokan bírálták a közgazdászokat és a modelleket, mondván mi hasznuk, ha képtelenek voltak megóvni minket a 2008/09-es válságtól. A kérdés ugyanakkor az, hogy hogyan várható el egy modelltől, hogy előre lásson olyan megjósolhatatlan eseményeket, mint a Lehman-csőd vagy a General Motors államosítása, vagy épp a magyar IMF-ügy végkimenetele.

Ezek az események egész országok, sőt gazdasági régiók kilátásait változtatják meg, ennek ellenére még a legégetőbb kérdésekben is gyakran pár nap alatt születtek meg a döntések. A Lehman-ügyben például a pletykák szerint néhány tucat befolyásos gazdasági vezető döntött alig több mint pár napnyi vita után. Modell legyen a talpán, ami ilyen kaotikus körülmények között előre látja a jövőt…

A kérdés, mely szerint „megbukott-e a válság alatt a modern közgazdaságtan” tehát mindezek alapján nem fair, az összeomlás előre jelzése ugyanis nem feladata a modelleknek. Éppen ezért a közgazdasági modellekre a „békeidőkben” érdemes támaszkodni, ekkor ugyanis viszonylagos pontossággal működnek. A kaotikus időkben pedig úgy tűnik nem marad más, mint figyelni a látnoki képességekkel felruházott spekulánsokat/gurukat/piaci szakértőket…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nyugdíjreform nyugdíjasok nélkül

Egyetemi tandíj helyett adót!

Gyerekekkel korrigált nyugdíj

Jár-e nyugdíj a szingliknek?

A gyermek mint a nyugdíj alapja

Lássunk tisztán nyugdíjügyben!

_______________________________________________________________