Kisebb mini-pánikot okozott a Wall Streeten a hír, mely szerint a patinás bank, a JP Morgan több mint 2 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el saját számlás ügyletein. Kérdés, hogy a veszteség után végképp megkötik-e a bankárok kezeit a politikusok.

A 2 milliárd dolláros veszteség - 450 milliárd forint, megközelítőleg az OTP tejes éves nyereségének 2,5-3-szorosa - néhány évvel ezelőtt még nem lett volna nagy újság, most azonban, amint a politikusok épp a Wall Street-t szabályok szigorítására készülnek, valóságos pénzügyi lavinát indíthat el. (Bővebben lásd "Pénzügyi szabályozás ellenszélben: a Dodd-Frank törvény" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A válság legnehezebb éveit követően ugyanis, miután a bankokat dollár százmilliárdokkal kellett kisegíteni, elindult az ilyenkor természetes folyamat, melynek keretében a politikusok igyekeznek korlátozni a korábban túl nagy hatalomra szert tett pénzügyi mamutok mozgásterét.

A tervek között természetesen az az elképzelés is szerepel - Volcker-szabály -, hogy korlátoznák, esetleg végleg meg is tiltanák a bankok számára a saját számlás kereskedést. Az ugyanis nem működik, hogy „felelőtlenül hazardírozunk, mondván ha bejön, akkor az nyereség, ha nem, akkor pedig úgyis kimentenek minket az adófizetők pénzéből”.

A bankok regulációját zászlójára tűző Obama-kormányzatnak talán még kapóra is jön a JP Morgan fiaskója, Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter ugyanis már jelezte, hogy a törvényalkotók részletesen megvizsgálják a JP Morgan esetét. Bár Jamie Dimon, a bank vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az említett Volcker-szabályt nem sértették volna a bank veszteséges műveletei, szinte bizonyosnak tűnik, hogy a jövőben nem lesz lehetőség ilyen nagyságrendű kockázatok felvállalására.

A pénzügyi rendszer evolúciójának egyébiránt természetes velejárója a bankárok kezeit megkötő szabályok lazítása, majd a törvényszerűen bekövetkező válságot követően ugyanezen szabályok szigorítása. Az események a Wall Streeten időről-időre ismétlik önmagukat, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy évek (évtizedek?) múlva enyhíteni fognak a most még szigorodó szabályokon, amely folyamat vége jó eséllyel egy újabb jókora pénzügyi összeomlás lehet majd…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Rohannak a görögök a pénzük után

Kitaposott úton mehetnek a vesztükbe a görögök

A görög összeomlás 140 karakterben

Itt talán szerencsénk volt

Mi lesz, ha kilépnek a görögök?

Nagy bajban a friss diplomások