Csodafegyvernek gondoltuk a svájcifrank-hiteleket, a tengerentúlon pedig a jelzáloggal fedezett kötvényeket, no meg a CDS-eket, és mi lett belőle? Egy jó nagy bukó.

Miért van az, hogy azok a pénzügyi innovációk, melyek valóságos forradalmat jelentenek a pénzpiacon, időről-időre méretes összeomlást idéznek elő a világgazdaságban?

A válasz egyszerű – mint ahogy arra Kenneth Rogoff, a Harvard professzora rámutat, - a pénzügyi szektorban 10-15 évente megfigyelhető egy ciklikusság, melynek első felében új és ígéretes pénzügyi termékek jelennek meg, melyek a ciklus közepén sikert sikerre halmoznak, végül azonban a túláradó spekuláció és a határtalan kapzsiság miatt pénzügyi katasztrófát okoznak. (Bővebben lásd "Szűkös évek várnak a bankárokra" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A csúcsponton már úgy tűnik, hogy ezekkel a pénzügyi termékekkel mindenki jól jár, a bank kaszál, a lakosság szinte bagóért jut hozzá egy új házhoz vagy autóhoz. Az ilyen csodaszerek azonban mindig gyanúsak, és többnyire nem véletlenül.

Rogoff rámutat, hogy a ciklus végén, azaz az összeomlás alatt/után a pénzügyi szabályozók rendszerint behúzzák a kéziféket, korlátozzák, vagy egyenesen betiltják az új csodafegyvereket – gondoljunk csak bele, hogy mi lett a sorsa a frankhiteleknek -, a bankárokat pedig szigorú szabályokkal kötik meg.

Ezek a szabályok ugyanakkor a viharfellegek elvonultával törvényszerűen lazulnak, majd az egyre szabadabban mozgó bankárok új pénzügyi varázsfegyvereket találnak ki, melyektől ismét gyors gazdagodást remélnek és ígérnek. Minden kezdődik elölről, gyors felfutás, Kánaán, végül összeomlás. És senki nem tanul semmiből, se a politikusok, se a bankárok, se a lakosság.

Rogoff szerint ezek a ciklusok 10-15 évente ismétlődnek, azaz ha minden jól megy, úgy 2020-ig nyugtunk lehet. De vajon mi lesz a 2020-as évek svájcifrank-hitele, CDS-e és jelzáloggal fedezett kötvénye?

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Évi 100 milliárd - Kaszálnak a németek

Spanyolország menthetetlen?

Ne gondolkodj, inkább koppints!


Unod a válságot? Még 200 év!

Milliókat vágtak zsebre a bankárok

Utánozzuk a németeket!