Szülőnek lenni megfizethetetlen, a gyermeknevelés ugyanakkor drága mulatság: az Egyesült Államokban egy gyermek felnevelése forintban számolva ma több mint 50 millió forintba kerül!

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kiszámolta - hogy miért pont ők, azt ne kérdezzék -, hogy míg 1960-ban egy gyermek „költségei" 191 ezer dollárra rúgtak, addig 2011-ben ez a summa már 235 ezer dollár volt. A számítás során inflációval korrigáltak, azaz 2011-es árszínvonalon számoltak. (Bővebben lásd "Drága mulatság a gyermeknevelés" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Gyermeknevelés költségeinek változása


A költségek között szerepel étel, ital, ruha, szállás, oktatás, orvos, bébiszitter, utazás, és minden egyéb tétel, egyszóval minden, kivéve a felsőoktatás költségeit.

A költségtételek közül - talán nem meglepő módon - az oktatás és egészségügyre szánt összeg ugrott meg leginkább, ezek a tételek 1960-ban a teljes büdzsé mindössze 6 százalékát vitték el, míg 2011-ben már 24 százalékot. Ezzel szemben az étel/ital tétel az 1960-ban mért 24-ről 16 százalékra, míg a ruházkodásra szánt pénzek aránya 11 százalékról 6 százalékra süllyedt.

Közgazdászok hangsúlyozzák, hogy a kereskedelmi forgalomban beszerezhető tételek költségei arányaiban csökkentek, konkrétabban, amit olcsó exportból meg lehet venni - ruha, pelenka, bébiétel - annak az ára csökkent, amiért helyben kell fizetni - orvos, tanár, bébiszitter - az drágább lett.

Ez a tendencia az Egyesült Államokban vélhetően folytatódni fog az elkövetkező években is, azaz a következő évtizedekben az amerikai szülők minden bizonnyal pénzük egyre nagyobb hányadát fogják bölcsiben, orvosoknál, óvónőknél, tanároknál hagyni...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nyugdíj: mi van, ha nincs munka?

Elbántak a görögökkel

Esélyt kaptak a túlélésre a görögök

A magyarokon csattanhat az ostor


Magyarország lemaradásra ítélve?