Kényszerszinglik és meddőség - két eset, amit az új nyugdíjrendszernek biztos kezelni kellene.

A gyermekneveléssel korrigált nyugdíjpontrendszer legkritikusabb etikai kérdése a gyermeket nem saját jó szántukból nem vállalók esete. Ha ugyanis a felnevelt gyermekek számától, illetve iskoláztatásától függ a nyugdíj összege, akkor nyugellátás nélkül maradhatnak, akik szeretnének ugyan, de valamiért nincs gyermekük. (Erről lásd "Újra a nyugdíjreformról: félreértések és kényes kérdések" című cikkünket a jobb oldali hasábban.)

Vagy azért, mert nincs párjuk, egyedül pedig nem vállalnak gyermeket, vagy pedig azért, mert biológiai okok miatt nem is lehet gyermekük. Teljesen jogos az a felvetés, hogy ezeket az embereket nem lehet etikailag egy csoportba sorolni azokkal, akik nem szeretnének gyermeket, és a szingli életmódban hisznek.

A distinkció tehát jogos, de nyugdíjszempontból nem releváns. Egyszerűen azért, mert mindegy milyen okból, de nem kellett költeniük a gyerekeikre. Vagyis feltételezhető, hogy jövedelmük nagyobb részét tehetik félre, mint gyermekes társaik, így magánúton nagyobb tartalékot képezhetnek idősebb éveikre.

A rendszer tehát elsőre tán kegyetlennek tűnik, de végső soron logikus és a saját maga állította szabályoknak megfelel. Pénzügyi szempontból egy igazán kényes és a rendszer logikája szerint valóban nehezen kezelhető kérdés van, mégpedig azon meddő párok esete, ahol a társadalombiztosítás által finanszírozott beavatkozásokon túlmenően is áldoznak arra, hogy gyermekük legyen – de nem járnak sikerrel.

Ők a gyermekvállalás érdekében felélik tartalékaikat, de önhibájukon kívül mégsem hagynak maguk után járulékfizetőt. Ebben az esetben méltányossági eljárásnak van helye, vagyis el kell ismerni gyermekekkel kapcsolatos költségnek a magánúton finanszírozott beavatkozásokat, kúrákat is.

Kiemelten fontos kiegészítői a gyermekneveléssel korrigált nyugdíjrendszernek a meddőségi programokhoz való könnyű hozzáférés és a jól körülhatárolt méltányossági elemek. Ezek nélkül nem is várható el, hogy a reform társadalmi konszenzust élvezzen, márpedig hosszú távon ez elengedhetetlen feltétele a rendszer fennmaradásának.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nyugdíj: mi van, ha nincs munka?

Elbántak a görögökkel

Esélyt kaptak a túlélésre a görögök

A magyarokon csattanhat az ostor


Magyarország lemaradásra ítélve?

Bankunió vagy összeomlás?