Ha mindenki gyengíteni próbálja az árfolyamot, akkor kitörhet a nagy devizaháború.

Egyik korábbi posztunkban írtunk arról, hogy a saját deviza gyengítése egyértelműen javítja az export versenyképességét. Most egy másik nézőpontból vizsgáljuk meg a kérdést, és bemutatjuk Joseph E. Gagnon, a Peterson Institute kutatóintézet közgazdászának véleményét, aki azt vallja, hogy a világgazdaság jelentős részének kimondottan káros a devizapiaci manipuláció. (Bővebben lásd "Káros vagy hasznos a devizapiaci manipuláció?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A szakember elismeri, hogy ha egy ország manipulálja - mesterségesen gyengíti - a saját devizáját, azzal bővíti devizatartalékait, fellendítheti az exportját, és munkahelyeket teremthet. Csodaszernek tűnik a módszer, de globális szinten semmiképp sem az, a világgazdaság ugyanis egy zárt rendszer, így az egyik ország nyeresége törvényszerűen egy másik ország veszteségeként jelenik meg.

Az USA például komoly áldozatokat szenvedett el azáltal, hogy Kína éveken keresztül devizapiaci műveletekkel gyengítette a devizáját. Becslések szerint az USA csak ennek a manipulációnak köszönhetően évente 200 milliárd dolláros külkereskedelmi deficitet szenvedett el, ami az évek alatt 1-5 millió munkahely megszűnését eredményezte.

Joseph E. Gagnon szerint az Egyesült Államoknak épp ezt az utat kellene követnie, azaz devizapiaci műveletekkel gyengítenie a dollárt, fellendítve ezzel a külkereskedelmet, ami munkahelyeket és jövedelmet hozhatna. Ennek a fajta devizaháborúnak ugyanakkor végső soron nem sok értelme van, ha ugyanis mindenki igyekszik hasznot húzni a saját deviza gyengítéséből - tekintettel arra, hogy aki kimarad, az lemarad -, az végül egy egész világot átszövő, meddő és értelmetlen devizapiaci manipulációt eredményezhet.

Ami a forintot illeti, érdekes kérdés lesz, hogy vajon az MNB tavasszal megújuló vezetése hogyan viszonyul majd a devizapiaci műveletekhez. Szólnak logikus érvek amellett, hogy egy gyengébb árfolyam serkentőleg hatna a gazdaságra, esetünkben ugyanakkor a devizahitelekkel is számolni kell, ami még tovább bonyolítja az egyébként is bonyolult képletet.

Nem lehet kizárni, hogy a forint esetleges gyengítése és a magyar gazdaság versenyképesebbé válása (ha ez lesz a következménye) a velünk konkuráló országok gazdaságpolitikai vezetését is  a devizagyengítés irányba löki majd, és elkezdődik a nagy leértékelési verseny...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

El a kezekkel a magyar földtől!

Okos bögrét, okos cipőt mindenkinek!

Csodaszer-e a gyenge forint?


Állami vagy magánkézben jobb az élet?

Irdatlan vagyon parkol svájci számlákon

Érik az újabb ingatlanpiaci összeomlás