Megmondja, mit csinál, hasznos és megalapozott döntéseket hoz, kiszámítható, nem lop, és nem erőszakos - mi az?

A "jó kormányzás" az utóbbi évek egyik sokat emlegetett szlogenje, az állami működés megújításáról manapság nem lehet anélkül beszélni, hogy egy párszor ne hangozzék el a bűvös szókapcsolat. De mit is jelent a jó kormányzás? Mire kellene ehhez törekedni? (Ezzel kapcsolatban „A jó kormányzás és a közpolitika-alkotás folyamata” című cikkünket lásd a jobb hasábban).

A kormányzás alapesetben két dolgot jelent: azt, hogy miképp hozzuk a döntéseinket, illetve hogy miképp valósítjuk meg azokat. A jó kormányzás ennek megfelelően azt jelenti, hogy mind a döntéshozatal, mind a végrehajtás bizonyos elveknek és gyakorlatoknak megfelel.

A nemzetközi szervezeteket gyakran szidják, esetenként feltehetően okkal is, de az nem kétséges, hogy ezekben az intézményekben nagy tudás halmozódik fel, illetve másképp fogalmazva ezek az intézmények valamilyen szinten bizonyosan megtestesítik a legjobb gyakorlatokat, a „best practice”-t.

Lehet, hogy tévednek, de az a küldetésük (és ezt az esetek nagy többségében komolyan is veszik), hogy az általuk jónak tartott gyakorlatokat elterjesszék. Ez ugyanúgy igaz a Nemzetközi Valutaalapra, mint az OECD-re, de még az Európai Unió bizonyos szerveire is (bár ez utóbbi csoportra a politikai aspektus miatt tán kisebb mértékben, mint a pénzügyi intézményekre).

A jó kormányzás alapelveit több intézmény is megfogalmazta, és bár vannak különbségek, de nagyjából az alábbi módon foglalhatók össze az ajánlások.

1. Lehessen tudni, hogy mit tesz az állam (nyilvánosság és elszámoltathatóság, nyíltság, átláthatóság)

2. Dolgozzon a „józan ész” kívánalmainak megfelelően az állam (minőségi szabályozás, hatékonyság, konzisztencia és a koherencia a politikaformálásban)

3. Legyen kiszámítható az állami működés (politikai stabilitás, jogállamiság, világos, átlátható és alkalmazható törvények és szabályozók)

4. Feleljen meg az alapvető erkölcsi elvárásoknak az állami működés (korrupció kiszorítása, korrekt és egyenlő bánásmód az állampolgárokkal, ideértve a beleszólás és részvétel rendszerét, az etikai magatartás magas normái, részvétel, erőszakmentesség)

Íme, erre kellene törekedni. Leírva nem is tűnik nehéznek...

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nagyon európai, mégis populista

Célkeresztben a külföldön adózók

Mitől lesznek jók az egyetemeink?

Hurkot tett a saját nyakára az EU?

Jó adottságok, gyászos rögvalóság

Mindent bezsebelnek a gazdagok
___________________________________________________________