Egy éve ilyenkor nagy volt az aggodalom, a Standard & Poor’s hitelminősítő ugyanis olyat tett, amire nem sokan vetemednének: leminősítette az Amerikai Egyesült Államokat.

Pánik, találgatás és világvége hangulat, mindenki azt számolgatta, hogy ez a lépés mennyire fogja megrázni a világ legnagyobb gazdaságát. Eltelt egy év, és kiderült, hogy semennyire. Sőt, az amerikai kötvények, részvények és a dollár kitűnően szerepeltek ebben az időszakban, sokkal jobban, mint bármelyik másik fejlet ország értékpapírjai. (Bővebben lásd "Egy éve minősítették le az USA-t" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A leminősítés évfordulója alkalmából a Bloomberg körbekérdezett a szakemberek körében, akik többnyire azt hangsúlyozták, hogy a hitelminősítő lépése hosszabb távon gyakorlatilag senkit sem érdekelt.

Hiába az S&P által megrótt USA - sőt a hitelminősítő 2014-ig egy újabb negatív lépést helyezett kilátásba -, a befektetők hacsak tehetik, amerikai értékpapírokat vásárolnak. Kenneth Rogoff, a Harvard professzora szerint a világ többi része még így a leminősítés után is irigykedve tekint az USA-ra és azt kívánja, bárcsak ő lenne az Egyesült Államok.

Ezzel együtt természetesen az USA sem mentes a politikai és gazdasági kockázatoktól, elég csak a közelgő elnökválasztásra, a 8 százalék körüli költségvetési hiányra, a 100 százalékos államadósságra vagy az év végén, jövő év elején lejáró mintegy 600 milliárd dolláros adókedvezményekre, valamint az ezzel kapcsolatos politikai vitákra gondolni.

Az év vége igencsak sűrűnek ígérkezik az Egyesült Államokban, és egészen biztosan olvashatunk majd jó néhány negatív kommentet – jó eséllyel a hitelminősítők is megszólalnak majd -, a bajok ellenére azonban nagyon úgy tűnik, hogy az USA még mindig tud valamit, amit a többi fejlett gazdaság nem…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Még megszorítást, még inflációt!

Ami nélkül nincs magyar euró


Chuck Norris mentheti meg az eurót

Méregdrága a svájci frank

Aki megjósolta az eurómentést

Ezért buktuk be a svájcifrank-hiteleket