Alig telt el néhány nap a június 28-29-ei EU-csúcs óta, és a friss hírek máris arról szólnak, hogy az európaiak nem akarnak egymáson segíteni, akkor már inkább veszni hagynák az eurót.

Az EU-csúcson a vezető európai politikusok ígéretes válságkezelő tervet állítottak össze – bankunió alapjainak letétele, gazdaságösztönző csomag, olasz/spanyol kötvénypiacok megtámasztása, bankok feltőkésítése -, a finn pénzügyminiszter ugyanakkor már pénteken jelezte, hogy Finnország inkább kilép az euróövezetből, mintsem hogy kezességet vállaljon más eurózóna tagországok adósságáért. Később kiderült, hogy Hollandia sem járul hozzá ahhoz, hogy az eurózóna mentőalapja, az EFSF/ESM spanyol és olasz állampapírokat vásároljon. (Bővebben lásd "Bankunió: legyen, vagy ne legyen?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ha ez nem lenne elég, több mint 150 német közgazdász - a legismertebb szakemberek vezetésével – felszólította Angela Merkel kancellárasszonyt, hogy az EU-csúcson vállaltakkal szembe menve ne támogassa az európai bankuniót.

Finnek, hollandok, németek… ők azok az országok, akiket a pénzpiacok „mintaországoknak” könyveltek el. Nekik nincs gondjuk a költségvetéssel, nem kell megszorítani, a munkanélküliség irigylésre méltó, a kötvényhozamok történelmi mélységben, az államadósság fenntartható. Lehetne még sorolni, a lényeg az, hogy ezekben az országokban nyoma sincs adósságválságnak, ők köszönik szépen, rendben vannak.

A júniusi EU-csúcson elfogadott válságkezelő intézkedésekkel kezelhető lenne az euróválság – ebben többé kevésbé egyetértenek a szakemberek -, mindez azonban az eurózóna egészséges tagországainak hozzájárulása nélkül lehetetlen. Nekik ugyanakkor egyelőre eszük ágában sincs segíteni, továbbra is a „mindenki oldja meg a saját problémáit” hozzáállással figyelik a spanyolok és olaszok vesszőfutását.

Ez a mentalitás, azaz a szolidaritás teljes hiánya ugyanakkor az eurózóna széteséséhez vezet, függetlenül attól, hogy az egyes csúcsértekezletek milyen eredménnyel záródnak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Még húsz év válság

A munkanélküliség csapdájában


Ki lesz a következő áldozat?

Lecsaptak a csaló bankárokra

Olaszország vs. Németország: 2 - 0


Falnak ütközhet Kína