Mennyire lesz fontos a környezetvédelem, ha a prognózisok bejönnek, és 2020-ra az USA lesz a legnagyobb olajtermelő a világon?

Az Egyesült Államok 2008-ban olajfelhasználásának kétharmadát még importból fedezte, az elemzői prognózisok szerint ugyanakkor 2020-ra teljesen önellátóvá válhat, sőt a világ legnagyobb olajkitermelőjévé nőhet ki magát. Az energiaszektornak az elmúlt három évben mintegy 600 ezer új állást köszönhet az USA, és ha a fönti jóslat beigazolódik, a soron következő évtizedben akár több millió új unkahely jöhet létre. (Bővebben lásd "Olajszektor és az USA: robbanó profit vagy környezetvédelem?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Eközben az aszály miatt Colorado államban a pusztító erdőtűz, a legfontosabb termőterületeken pedig a kiszáradó kukorica okozott milliárdos károkat. A világ szén-dioxid kibocsátása becslések szerint 2030-ra - elsősorban a kínai és indiai gazdaságok fellendülésének köszönhetően - akár 50 százalékkal is nőhet, miközben Obama elnök egyre kevesebbet szól a környezetvédelem fontosságáról, az előző elnöki kampányban említett 5 millió zöld-munkahely ígérete pedig már a feledés homályába vész.

A globális felmelegedés, a jövünk szempontjából nagyon nem mindegy, hogy az USA milyen energiapolitikát folytat a soron következő évtizedekben. Tétlenül nézi, amint a világ károsanyag-kibocsátása emelkedik, és a robbanó kitermeléséből származó olajat és földgázt jó áron értékesíti, avagy zászlajára tűzi a környezetvédelem eszméjét, és elesik több százezer új munkahelytől és az olajban rejlő hihetetlen lehetőségektől?

Rengeteg ismeretlen van ebben az egyenletben, és 15-20 év alatt sok minden fog változni – mennyit változott a világ az elmúlt 5 évben? –, ha azonban az amerikai olajkitermelés ilyen ütemben növekszik, a kínai és indiai gazdaságok olajéhsége pedig nem szűnik, akkor igencsak izgalmas évek várnak a világ olajszektorára.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Évi 100 milliárd - Kaszálnak a németek

Spanyolország menthetetlen?

Ne gondolkodj, inkább koppints!


Unod a válságot? Még 200 év!

Milliókat vágtak zsebre a bankárok

Utánozzuk a németeket!