A mai gyerekek élő-egyenes adásban nézték végig, amint a szüleik elbukják a lakást, a házat, a kocsit a devizahitel miatt. Talán annyi pozitívuma lesz ennek, hogy ők jobban vigyáznak majd.

Mind a pénzügyi ismeretek, mind a pénzügyekkel kapcsolatos szemlélet alakítható gyermekkorban, sőt alakítani is kell, máskülönben felnőttként képtelenek leszünk takarékoskodni, megbecsülni anyagi javainkat, és úgy nézünk majd egy hitelszerződés apróbetűs részeire, mint a sült hal. (Bővebben lásd "Pénzügyi attitűdök, tudatosság és a gyermekkor" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A válság rávilágított, hogy mennyire fontosak a pénzügyi ismeretek, különösen ott, ahol az ember milliókat kockáztat. A konkrét - fájó emlékként élő – példánál maradva, a svájcifrank-hitelek kapcsán a hitelfelvevők többsége nem volt tisztában sem a valós árfolyamkockázattal, sem a devizapiacok működésével, sem pedig a túlzott eladósodás veszélyeivel. A hitelfelvevők egy jelentős része mindössze egy valamit tudott biztosan a hitelfelvételkor: forint alapon másfélszer akkora lenne a törlesztő, így kézenfekvő, hogy frankban kell eladósodni.

Mint utóbb kiderült, nincs ingyenebéd, a számlát pedig előbb-utóbb ki kell fizetni, ha nem a kamaton, hát az árfolyamveszteségen keresztül. Kérdés, hogy jobb pénzügyi képzéssel, alaposabb gazdasági ismeretekkel elkerülhető lett volna a családok tízezreit nehéz helyzetbe hozó pénzügyi fiaskó?

Teljesen egészen biztosan nem. A hatások azonban egészen bizonyosan tompíthatók lettek volna, ha a magyar társadalom rendelkezik a szükséges pénzügyi ismeretekkel, tisztában van a veszélyekkel és akár már gyermekkorban megszokja, hogy a tündérmesék a pénzügyekben csúfos bukással végződnek.

A pénzügyi kultúra fejlesztése, az ismeretek elsajátítása, azaz a pénzügyi és gazdasági szocializáció közérdek, ami hosszú évek alatt akár százmilliárd forintos nagyságrendű megtakarítást is hozhat egy társadalomban. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a gyermekek már egészen fiatalon a családban, később pedig az iskolapadban megtanulják, mit jelent takarékoskodni, a zsebpénzt felelősen beosztani vagy épp az igényeket a pénzügyi lehetőségekhez igazítani.

Ki tudja, amit ötévesen a játékboltban megértünk és megtanulunk, az meglehet, hogy felnőtt korban milliós pénzügyi baklövésektől menthet meg minket…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem kell félni a sok nyugdíjastól

Nyugati nyugdíjhoz keleti növekedés?

Brüsszel téved, Magyarország fizet?

Bombabiznisz 1-2 forintosokból

Még több hipermarketet Magyarországra?

Szakad a tőzsde, esik a nyugdíj?