Egy 19. századi magyar jogszabály felmelegítése enyhíthetne a svájci frank miatt szenvedő önkormányzatok bajain.

A magyar önkormányzatok is úsznak az adósságban, egyre komolyabbak a fizetési fesztültségek. Pedig csak egy százéves magyar jogszabályt kellene leporolni (erről szóló cikkünket lásd a jobb hasábban, "Régi-új ötlet az önkormányzatok hosszú lejáratú finanszírozására" címmel).

Magyarországon az önkormányzatok adósságállománya nagyjából 1000-1200 milliárd forint. Azért csak „nagyjából", mert a jelenleg érvényes államszámviteli rendszer nem képes megmondani, hogy pontosan mekkora ez az összeg.

Az adósság szintje, illetve az adósságszolgálat pénzügyi terhe komoly gondokat jelent, nem utolsó sorban a finanszírozás anomáliai miatt. Az önkormányzatok ugyanúgy szenvednek a svácjifrank-alapú adósságtól, mint a lakosság: ha a forint gyengül, nő az adósság forintban mért értéke, és emelkednek a törlesztő-részletek is. Az adósság egy része kötvényeket jelent, a friss adatok szerint ez mintegy 550 milliárd forintot tesz ki. Ezeket a kötvényeket sokat szidják (főleg mostanában), pedig a kondíciók jóval kedvezőbbek, mint amit a magánszemélyek kaphattak: alacsony a kamatfelár, 3-5 éves a türelmi időszak. A gond természetesen itt is a fizetőképesség romlása, a havi törlesztési kötelezettség emelkedése.

A problémák arra utalnak, hogy az önkormányzatok hosszabb távú, piaci alapú finanszírozása területén van még mit fejlődni. Ilyen helyzetekben általában két út van: vagy kitaláljuk, hogy mit érdemes tenni, vagy pedig átveszünk egy már működő modellt. Az előbbi azért nehéz, mert nincsenek tapasztalatok, az utóbbi pedig azért, mert nincsenek azonos helyzetek. Külön esetet képez, ha az adott országnak vannak olyan múltbeli tapasztalatai, amelyeket újra lehet hasznosítani. Márpedig a magyar önkormányzati finanszírozásban épp ez a helyzet - legalábbis Bethlendi András cikke és javaslata szerint.

Több mint száz évvel ezelőtt ugyanis már elfogadott a magyar országgyűlés egy olyan törvényt, ami kezelte ezt a kérdést: 1897-ben törvény születetett a községi kötvényekről. Az értékpapír ismertetésétől eltekintenék, de arra azért felhívnám a figyelmet, hogy ha már a jelzáloglevél-piacot szinte ugyanúgy szabályozzuk, mint 130 évvel ezelőtt, akkor talán érdemes lenne az önkormányzatok területén is tanulni a múltból. Szerencsére ezúttal nem a hibákból, hanem a sikerekből.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A műtét sikerült, a beteg elvérzett

Még olcsóbbak lesznek a lakások?

Válságra voltunk ítélve

Nyugdíjasok boríthatják be a tőzsdéket?

Nekimegy a dollárnak Kína

Mitől lesz jó a kormányzás?
_____________________________________________________________