Az elmúlt 40 év nem kedvezett az alacsony keresetű munkavállalóknak az Egyesült Államokban, a minimálbér reálértékben ugyanis csökkent, miközben a termelékenység korábban soha nem látott sebességgel emelkedett.

A minimálbér reálértéke 1968-ban érte el a csúcsát, azóta mintegy 20-25 százalékkal csökkent. A legutóbb három éve megemelt minimális fizetésnek - óránként 7,25 dollár, megközelítőleg 1600 forint - ma 10 dollár körül kellene lennie, ha a bérek követték volna az inflációt az elmúlt négy évtizedben. (Bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ha azonban a technológiai újításoknak köszönhetően rohamosan emelkedő termelékenységet követte volna a minimálbér, akkor az ma nem 7,25 dollár, hanem több mint 20 dollár lenne! Érdekesség egyébiránt, hogy a termelékenység a válság alatt is tovább javult, ami elsősorban azzal indokolható, hogy a vállalatok költségcsökkentéssel, azaz elbocsátásokkal válaszoltak a krízisre.

A minimálbér alakulásából számos érdekes következtetés vonható le. Az első szerint a jövő vélhetően a hatékonyság további javulását hozza majd, azaz az újabb technológiai újítások megjelenésével egyre kevesebb ember is képes lesz előállítani ugyanazt a GDP-t. Ez alapján megkérdőjelezhető a munkanélküliség gyors csökkenése az USA-ban, elképzelhető ugyanis hogy a vállalatok a munkaerőt tartósan beruházásokkal, azaz gépekkel helyettesítsék.

Második számú következtetés, hogy a jövőben vélhetően a jövedelmek további koncentrációja várható, azaz a tőkések, vagy vállalattulajdonosok jövedelme vélhetően jóval tempósabban fog növekedni, mint a munkavállalóké.

Harmadikként pedig valószínűsíthető, hogy a képzetlen munkavállalók egyre nagyobb bajba kerülnek. A reáljövedelmük ugyanis valószínűleg nem fog érdemben növekedni, így a jövőben minden korábbinál jobban megéri majd tanulni és új ismereteket szerezni, hogy az ember fizetésben minél távolabb kerüljön a reálértékben egyre zsugorodó minimálbértől.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért lett rémálom a devizahitelekből

Jöhet az újabb csőd?

Ne akarj túl korán nyugdíjba menni!

Százéves recept a mai bajainkra

A műtét sikerült, a beteg elvérzett

Még olcsóbbak lesznek a lakások?
_______________________________________________________________