Nem csak olyan munkát érdemes csinálni, ami élvezetes és szórakoztató.

Az iskolák nagy többségében olyan világképet adnak át a fiataloknak, amely az egész társadalomra veszélyes - legalábbis így látja az ismert amerikai konzervatív gondolkodó, Thomas Sowell, aki szokásához híven újra felettébb újszerű írással jelentkezett. (Bővebben lásd cikkünket a jobb oldali hasábban)

A Stanford University oktatója azután kezdett el lamentálni, hogy egy neves egyetemi tudós kifejtette neki: szerinte az alacsony jövedelmű fiatalok legfontosabb célkitűzésének annak kell lenni, hogy „értelmes munkát" („meaningful work") találjanak maguknak. Sowell szerint ez a nézet nagyon elterjedt az amerikai intellektuális elit körében, miközben mind a társadalomra, mind pedig a fiatalokra kontraproduktív hatással van.

Az „értelmes munka" alatt általában azt értik, ha egy munka önmagában is érdekes, kielégítő, élvezhető, azaz már maga a munkavégzés élvezetet okoz. Gondot az okoz, hogy ha mindenkinek erre kell törekednie, akkor ki fogja a társadalmi szempontból kiemelkedően fontos, de nem különösebben élvezetes munkákat ellátni? Ki fogja összeszedni a szemetet? Ki fogja kicserélni az ágytálakat a kórházakban? Ki fogja eloltani a tűzet, és ki fogja megvédeni az országot? Abban biztosak lehetünk, hogy bár vannak megszállottak és szent őrültek, de ők nem lennének elegen a fenti munkák ellátásához...

Valóban elgondolkodtató, hogy helyes-e arra nevelni a gyermekeinket, hogy kizárólag a trendi, önmegvalósító és azonnali élvezetet nyújtó munkákat tekintsék olyannak, mint amit érdemes ellátni. Miért kellene azt szégyellnie valakinek, ha ő egy tisztességes autóbuszvezető? Vagy egy lelkiismeretes ápoló? Vagy épp egy precíz hivatalnok?

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Miért van ennyi munkanélküli?

Ennek az EU-nak buknia kell

A közös költség mint adó

Munkát minden áron!

Soros György és a görög összeomlás

Ezért félnek a németek a görögöktől