A magasabb minimálbér enyhíthetne a jövedelmi különbségeken, növelhetné a GDP-t és plusz munkahelyeket teremthetne. De azért csak óvatosan…

A jelenlegi óránkénti 7,25 dollárról 2014-re három lépésben 9,80 dollárra emelnék a minimálbért az Egyesült Államokban. A lépés mintegy 28 millió amerikai dolgozót érintene, akik ez alatt az időszak alatt összesen 40 milliárd dollárnyi plusz fizetést kapnának. (Bővebben lásd "Érdemes emelni a minimálbért?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Egy kutatás szerint a lépéssel csökkenthető lenne a lassan nyomasztóvá váló szakadék a gazdagok és a szegények között, nem mellékesen növekedne a GDP, és létrejönne legalább 100 ezer új munkahely.

A három éve stagnáló minimálbér, a magas munkanélküliség és a növekvő jövedelmi különbségeket látva érthetetlennek tűnhet, hogy miért nem került sor eddig a minimálbér emelésére. Közgazdászok válaszként hangsúlyozzák, hogy a minimálbér emelése nem minden esetben szolgálja a dolgozók érdekeit. Ha ugyanis „túl magas” a legalacsonyabb fizetés, akkor a munkáltatók elbocsátásokkal, részmunkaidős foglalkoztatással válaszolhatnak az emelésre, arról nem is beszélve, hogy ilyen esetekben a feketegazdaság is erősödhet.

A minimálbér „ész nélküli” emelése tehát nem hogy javíthat, de egyenesen ronthat a munkaerőpiaci képen, az USA-ban azonban jelenleg a termelékenységhez képest annyira alacsony a minimálbér, a vállalatok pedig annyira hatékonyan működnek, hogy simán kigazdálkodják majd a plusz terheket.

Kíváncsian várjuk, hogy hogyan alakul a tengerentúli minimálbér sorsa, és ha valóban megtörténik az emelés, annak milyen hatása lesz a munkaerőpiacra. A történet különösen annak fényében érdekes, hogy Magyarországon is folyamatosan terítéken van a minimálbér emelése…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Börtönbe a csaló bankárokkal?


Veszélyben a közalkalmazotti nyugdíjak?

Csakis így menthető meg az euró

Mintha OTP-t venne a magyar állam


Fizessenek többet a gazdagok?

Még megszorítást, még inflációt!