Európa előtt még hosszú az út, az USA nem süllyed recesszióba, Kína fölött azonban gyűlnek a fellegek a Harvard professzora szerint.

Az eurózóna a hétvégi EU-csúcson vásárolt magának némi időt, ami remélhetőleg elegendő lehet ahhoz, hogy elkerülje a szétesést és a gazdasági káoszt. Kenneth Rogoff, a Harvard University professzora szerint az európai vezetők jó irányba tettek lépéseket, a bankunió, a gazdaságélénkítés, a kötvénypiaci stabilizáció, a közös bankfelügyelet és a bankok központi alapból történő feltőkésítése mind-mind olyan lépés, ami szükséges az eurózóna stabilitásához. (Bővebben lásd "Jó irányba indult Európa, bajba kerülhet Kína" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az út azonban még rendkívül hosszú - fejti ki a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban -, Európa vezetőinek pedig további kemény csatákat kell majd megvívniuk egymással és a pénzpiacokkal, mielőtt az eurózóna stabilizálódna. Ebben a csatában lesznek áldozatok, Görögországra például a Harvard professzora szerint további „szenvedés" vár, melynek végén akár ismét csődöt jelenthet a hellén állam.

Hosszú távra tekintve Kenneth Rogoff hangsúlyozza, hogy az elkövetkező évek az adósságleépítés jegyében telnek majd. A világgazdaságban ennek megfelelően csak lassú növekedésre lehet számítani, miután az adóssághegy még hosszú évekig komoly visszahúzó erőt jelent majd. Az Egyesült Államok sem kerülheti el a sorsát, a súlyosan eladósodott gazdaság csupán szerény növekedési tempót mutat majd fel, recessziótól azonban egyelőre ott nem kell tartani.

Végezetül Kína kapcsán vészjósló előrejelzést ad a szakember, arra számít, hogy a soron következő években számottevő lassulást él majd meg a távol-keleti óriásgazdaság, ami komoly politikai és társadalmi feszültségekhez vezethet majd. Kína ugyanis nincs hozzászokva a válságokhoz, az elmúlt évtizedben az volt a kérdés, hogy évi 10, vagy a világgazdasági válság alatt „csak" 6 százalékkal növekszik-e.

Könnyen lehet, hogy addig tart a politikai és társadalmi stabilitás, amíg be nem üt egy komolyabb krízis, és a lakosság meg nem tapasztal egy vérbeli recessziót.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mégsem annyira bénák a politikusok?


Ezért omlott össze Spanyolország


Kökemény politika és IMF-hitel

Ezért nem fizetnek a németek

A tét 800 milliárd dollár

Itt a brüsszeli terv