A német exportőröknek évente 100 milliárd eurónyi többlet nyereségük származik a gyengülő euróból, csoda, hogy Németország nem akarja gyorsan megoldani a válságot?

A Citigroup bankház vezető közgazdásza, Nathan Sheets és csapata kiszámolták, hogy Németországban nagyon is jól jön a válság és a gyengülő euró, sőt arra jutottak, hogy ha szétrobbanna az eurózóna és visszavezetnék a márkát, az még ennél a 100 milliárdnál is nagyobb bukót jelentene a németeknek. (Bővebben lásd "Nagyot nyernek a német exportőrök a gyengülő eurón" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ezzel párhuzamosan a Bank of America szakemberei is számolgattak, akiknek az jött ki, hogy az eurózóna felbomlásának legnagyobb vesztesei a németek lennének, akik az euró elvesztése miatt egy legalább 7 százalékos recessziót szenvednének el.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a németeknek éppúgy nem érdekük az eurózóna felbomlása, mint a gyors megoldás, számukra az a legjobb, ha a közös pénz megmarad, de nem erősödik számottevően, sőt a legjobb az lenne ha még egy kicsit gyengülne is. Éppen ezért biztosan nem fogják támogatni a gyors megoldást, számukra az a legjobb, ha a bizonytalanság fennmarad és a mentőcsomagok finanszírozásánál nem kell mélyen a zsebbe nyúlni.

Elemzők szerint már a június végi EU-csúcson is azért bólintott rá több javaslatra Angela Merkel német kancellár, mert a spanyol és olasz kormányfők sarokba szorították, tovább már nem lehetett húzni az időt.

Zárógondolatként az idézett közgazdászok hangsúlyozzák, hogy a németeket különösebben nem zavarja, hogy egyre több európai tartja őket felelősnek a válság elhúzódásáért, sőt egyenesen azt javasolják a bajban lévő országoknak, hogy kövessék az ő példájukat: takarékoskodjanak, exportáljanak és beruházzanak…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Spanyolország menthetetlen?

Ne gondolkodj, inkább koppints!


Unod a válságot? Még 200 év!

Milliókat vágtak zsebre a bankárok

Utánozzuk a németeket!

Nem segítek! Inkább vesszen az euró!