Nem tartjuk elég sokra a szabadságot, mindent az államtól várunk, a hazugság és önáltatás pedig népi sport – egy amerikai közgazdász szerint Európa ezek miatt került válságba.

Európa nem csak gazdasági, hanem kulturális válságban is van – így összegezhető az amerikai katolikus Acton Institute kutatási igazgatójának, Samuel Greggnek a véleménye. Beszédes, hogy az 1900-as években Európa uralta a világgazdaságot, most pedig a globális gazdaság beteg embere az öreg kontinens.

Gregg előadásának első fele szól a jelenlegi válság gazdasági és kulturális aspektusairól, a második félóra már inkább vallási kérdésekről, illetve az egyházak szerepéről. A közgazdász szerint a jelenlegi európai krízisnek vannak gazdasági okai, de a mély okokat az értékek, a kultúra világában, azaz a fejekben kell keresni.

Gregg szerint hat gazdasági probléma van Európában (bár azt kiemeli, hogy természetesen az európai országok nem ugyanolyanok), mégpedig a következők: (1) a magas államadósság, ami csődveszélyt jelent, (2) az euró bevezetése, ami túlköltekezésre ösztökélte az államokat, (3) a jóléti állam, ami ugyan nagyon jól hangzik, de nagyon sokba kerül, (4) az évtizedek óta folyamatosan csökkenő termelékenység, (5) a magas munkanélküliség, illetve (6) a népesség csökkenése és a demográfiai kihívások.

Gregg szerint az európai államok többek között azért adósodtak el, mert tudható volt, hogy az euró megmentése érdekében mindenképp megmentik a bajba jutott országokat a csődtől, illetve mert a jóléti állam fenntartása nagyon drága. „Az európai politikusok sokat ígérnek, mert ez egy egyszerű módja a szavazatok megnyerésének. A politikusokon túl azonban az európai polgárok is felelősek mindezért” – fogalmaz előadásában Gregg, aki szerint a sok munkanélküli a rugalmatlan munkaerő-piaci szabályozás hozadéka.

A gazdasági gondok Gregg szerint kulturális problémákra vezethetőek vissza, ebből pedig három van. Ugyanis (1) az európaiak szerint a gazdaságban a legfontosabb érték a biztonság, míg az amerikaiak és kínaiak szerint a szabadság; (2) Európában a szolidaritást úgy értik az emberek, hogy azt az államnak kell megvalósítani; (3) Európa hazugság-krízisbe került, a gazdaságpolitikát áthatja a hazugság, az önáltatás és az ígéretek be nem tartása.

„Európa a jövő generációk költségén élt. Morálisan ez nem elfogadható” – hangzik el az előadásban.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért lett rémálom a devizahitelekből

Ne akarj túl korán nyugdíjba menni!

Százéves recept a mai bajainkra

A műtét sikerült, a beteg elvérzett

Még olcsóbbak lesznek a lakások?

Válságra voltunk ítélve

Nyugdíjasok boríthatják be a tőzsdéket?
______________________________________________________________