Mindenki a németekben bízik, de mi lesz, ha ők is bajba kerülnek?

Németország vagy már recesszióban van, vagy hamarosan abban lesz – legalábbis így látja az egyik legnagyobb független kutatási tanácsadócég, a GaveKal vezetője, Charles Gave (cikkünket lásd a jobb hasábban).

Gave szerint számos jele van annak, hogy a német gazdaság teljesítménye is negatívba fordul, és ezek közül ki kell emelni a gazdasági előrejelzéseket számszerűsítő Ifo indexet, amely ismét azokat a szinteket súrolja, amelyek a tapasztalatok szerint recessziós időket jelentenek.

A kutató szerint 1993 óta Németország négy alkalommal süllyedt recesszióba, és mindezen időszakra jellemző volt, hogy a megelőző 12 hónapban legalább 6 ponttal esett az Ifo üzleti várakozások indexe.

Mit jelent mindez? Németországban jó eséllyel visszaesnek majd a beruházások és a nettó export is, miközben a közösségi és a magánfogyasztás akár stagnálhat is. Egy visszafogott német recessziónak ezzel együtt feltehetően nagy hatása lesz az egész európai kontinensre. Gave szerint Franciaország és Olaszország lesznek a nagy vesztesek, a német import visszaesése ugyanis ezeket a gazdaságokat érinti majd elsősorban.

Miután a francia és az olasz gazdaság versenyképessége szerényebb a németnél, így a német fogyasztási kereslet esetleges visszaesése különösen érzékenyen érinti majd a német piacra beszállítókat.

Ez magyar szempontból sem különösebben jó hír… Főleg, hogy Gave szerint ha nincs csodamegoldás az euró bajaira, akkor a recesszió súlyosbodhat, ami idővel jó eséllyel az eurózóna széteséséhez vezet majd.