„Nincs szükség több tanárra vagy rendőrre, csökkenteni kell az állami alkalmazottak számát…” – nyilatkozta Mitt Romney, republikánus elnökjelölt.

Hozzátette még, hogy a kisebb állam az amerikaiak érdeke, és az amerikai kormánynak az állami alkalmazottak számának gyarapítása helyett az amerikai embereket kellene segítenie. Felmerül a kérdés – amely nem csak az Egyesült Államok számára, de Európa, azon belül is Magyarország számára is érdekes -, hogy a kisebb állam valóban jó-e az embereknek. (Bővebben lásd "Valóban nincs szükség több tanárra, rendőrre?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A Chief Executive Magazine minden évben készít egy felmérést, melynek során amerikai vezérigazgatókat kérdeznek meg arról, vajon melyek az üzleti élet szempontjától a legjobb államok. A kép egyértelmű, a biznisz szempontjából az a jó, ha minél kisebb az állam, minél kisebbek az adók, és minél lazábbak a szabályok.

A cégeknek így jó, ez rendben is van. De vajon mi a jó az embereknek? Nos, esetükben pont az ellenkezője látszik, azaz azokban az államokban, ahol nagyobb az állam, magasabbak az adók és szigorúbbak a szabályok, ott jobb élni, magasabbak a fizetések, jobb a közbiztonság, jobb a kórházi ellátás, jobbak az iskolák, sőt magasabb az átlagéletkor is. Érdekes, hogy a legnagyobb cégek vezérigazgatói is ezekben az államokban szeretnek élni, holott a bizniszt szívesebben tudják a „lazább” államokban.

A felmérések tanulsága az - legalábbis Steven Strauss, a Harvard professzora szerint -, hogy a vállalatok termelőegységeinek valóban az a jó, ha minél szabadabban, minél olcsóbban termelnek, a társadalom egésze szempontjából azonban nem az a cél, hogy minél kisebb legyen az állam. Természetesen az sem, hogy az állam minél nagyobbra nőjön, és a végén már mindenhol jelen legyen.

A cél az, hogy az állam szigorú, de betartható szabályokat alkosson, továbbá hogy azokon a területeken, ahol a magánszféra nem kíván befektetni – oktatás, egészségügy, infrastruktúra… –, hosszú távon megtérülő beruházásokat valósítson meg.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Évi 100 milliárd - Kaszálnak a németek

Spanyolország menthetetlen?

Ne gondolkodj, inkább koppints!


Unod a válságot? Még 200 év!

Milliókat vágtak zsebre a bankárok

Utánozzuk a németeket!