Az ingatlan- és hitelválság nagy vesztesei a közalkalmazottak.

Bár a legfrissebb amerikai munkaerőpiaci jelentés összességében csalódást okozott, a magánszektor kapcsán mégis arról árulkodott, hogy a három éve tartó lassú felépülés folytatódik. Az ingatlanpiaci összeomlás által okozott károk jelentősek, melyek helyreállításához még jó néhány évre szükség lesz, a folyamatok azonban a korábbi két recesszióban megfigyeltekhez hasonlóan alakulnak. (Bővebben lásd "Az amerikai állam is keményen megszorít" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az állami szférában ugyanakkor más szelek fújnak, itt az említett két recesszióval szemben nem növekedés, hanem ellenkezőleg, folyamatos leépítés zajlik, ami szövetségi és állami szinten három év alatt már több mint 600 ezer elbocsátott közalkalmazottat jelent.

Az Economic Policy Institute kutató azt is kiszámolták, hogy ha az USA népességnövekedésének – három év alatt közel 7 millióval nőtt a népesség - megfelelően alakultak volna a munkaerőpiaci trendek, akkor az állami alkalmazottak arányának fenntartása mellett nem 600 ezerrel kellett volna leépíteni, hanem 500 ezerrel növelni a közalkalmazottak számát. Több amerikaihoz több tanár és rendőr kell(ene), nem pedig kevesebb…

Arról nem is beszélve, hogy az elbocsátott közalkalmazottak visszafogják fogyasztásukat, ami a magánszektorból is munkahelyeket von el, ez pedig tovagyűrűzve a gazdaságban újabb munkahelyek megszűnéséhez vezet.

A tengerentúlon tehát szépen csöndben, de mégis határozottan zajlik az állami szféra leépítése, ami a teljes munkaerőpiacra negatívan hat. Nincs mese, költekezni nem lehet, az államadósság ugyanis már a GDP 100 százalékánál is nagyobb, a költségvetés hiánya pedig alig marad el a 10 százaléktól, így borítékolható, hogy az állami alkalmazottakra a tengerentúlon is - mint ahogyan Európában és Magyarországon is - nehéz évek várnak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Milliókat vágtak zsebre a bankárok

Utánozzuk a németeket!

Nem segítek! Inkább vesszen az euró!


Még húsz év válság

A munkanélküliség csapdájában


Ki lesz a következő áldozat?