A megszorítások politikája csődöt mondott Európában, a kiút pedig egyre több szakember szerint csakis az innováció, a beruházások és a gazdasági növekedés beindítása lehet. Kérdés, hogy mely szektorokba érdemes hosszú távon befektetni.

Roland Kupers, az Oxford University professzora szerint a válasz egyértelmű: a jövőt a „green growth", azaz a környezetvédelmi beruházások és a zöld energia befektetések jelentik. A gazdaságtörténet során mindig volt egy iparág, melynek fellendülése az adott korszakot jellemezte, akár a vasút, akár a nehézipar, akár a technológia, akár a hadiipar vagy épp az ingatlanpiac fellendüléséről volt szó. (Bővebben lásd "A zöld energia húzhatja ki Európát a gödörből" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az előttünk álló évtizednek is lesz egy kulcs iparága, ez kétségtelen, mint ahogyan Roland Kupers az sem kérdés, hogy ez a szektor a zöld energia lesz. Az Európai Unió egyik fő célkitűzése, hogy 2050-ig 80 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, amely törekvés csakis az innováció és sok-sok milliárd euró beruházás útján képzelhető el.

Ez a jövőkép Görögország számára is reális kiutat kínálhat a válságból a professzor szerint, miért ne lehetne az európai zöldenergia-beruházások egyik kiemelt célpontja épp Görögország?

A május 15-i Merkel-Hollande találkozót követően a politikusok hangsúlyozták, hogy Görögországban csakis a gazdasági növekedés beindítása mellett képzelhető el a talpra állás, ehhez pedig Berlin és Párizs akár támogatást is hajlandó nyújtani. Francois Hollande hozzátette, hogy „minden lehetséges eszközt meg kell vizsgálni, amellyel ösztönözhető a gazdaság", ezek megvitatására pedig a június végi uniós csúcson kerülhet sor.

Ki tudja, ha a görögök a június 17-i választáson az eurózónában maradás mellet teszik le a voksukat, akkor elképzelhető, hogy az említett csúcstalálkozón már a Roland Kupers által javasolt zöldenergia-beruházások is szóba kerülhetnek...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Rohannak a görögök a pénzük után

Kitaposott úton mehetnek a vesztükbe a görögök

A görög összeomlás 140 karakterben

Itt talán szerencsénk volt

Mi lesz, ha kilépnek a görögök?

Nagy bajban a friss diplomások