Akár több 1000 milliárd dollárnyi fedezet is hiányozhat az amerikai nyugdíjrendszerből.

Az elmúlt 10 évben jelentősen romlottak a nyugdíj-kilátások az Egyesült Államokban, a részvénypiaci visszaesések miatt ugyanis a befektetések nem fialtak rendesen, a kifizetések emelkedtek, a rendszer fenntarthatóságához szükséges reformok pedig az erős szakszervezeti nyomás miatt több helyen elmaradtak. (Bővebben lásd "Borotvaélen a közalkalmazotti nyugdíjak az USA-ban" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Egy kormányzati elemzés szerint 2011-ben mintegy 885 milliárd dollárnyi majdani közalkalmazotti nyugdíjra nem volt meg a megfelelő fedezet, amely szám több elemzőház szerint ennek akár többszöröse is lehet.

Ha nem következik be gyökeres fordulat, akkor igen komoly pénzhiánnyal fognak szembenézni a nyugdíjkaszák. Megoldásként szóba kerülhet, hogy a kaszák kockázatos pénzpiaci eszközökbe fektessék a forrásokat, bízva abban, hogy mondjuk a részvénypiac jobban fial majd, mint az elmúlt 10 évben.

De a klasszikusnak számító megoldások is szóba jöhetnek, azaz a nyugdíjjárulékok emelése, a nyugdíjkorhatár emelése vagy a kifizetések csökkentése. Kétségtelen, hogy ezek kivétel nélkül népszerűtlen intézkedések, a rendszer fenntarthatósága érdekében azonban előbb utóbb cselekedni kell.

Ez a történet már jól ismert Európában, sőt Magyarországon is, és ismét csak azt jelzi, hogy a nyugdíj nagyon komoly fejtörést fog okozni a politikusoknak a nem túl távoli jövőben. A gondok ugyan a gazdaság ezen területén nem egyik napról a másikra, hanem évtizedes távlatban jelentkeznek, így talán könnyebb elodázni a megoldást, ha azonban nem cselekszünk most, akkor félő, hogy 10-20 év múlva már késő lesz.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mintha OTP-t venne a magyar állam


Fizessenek többet a gazdagok?

Még megszorítást, még inflációt!

Ami nélkül nincs magyar euró


Chuck Norris mentheti meg az eurót

Méregdrága a svájci frank