Magyarországon gyakran olvashatjuk, hogy bőven van miért aggódnunk nyugdíjügyben, tanulságos, hogy a világ boldogabb felén is recseg-ropog a rendszer.

Az Egyesült Államokban ugyanis az Employee Benefit Research Institute felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 52 százaléka számít arra, pénzügyi szempontból békés és nyugodt nyugdíjas évek várnak rá, miközben 20 éve még 75 százalék volt ez az arány. (Bővebben lásd "Komoly nyugdíjgondok az USA-ban is" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

És hogy miért ez az aggodalom? Teresa Ghilarducci, a New School for Social Research közgazdásza kiszámolta, hogy a 2010-ben nyugdíj előtt állók 75 százalékának kevesebb, mint 30 000 dollár - megközelítőleg 7,5 millió forint - pihent a magánnyugdíj-számláján, ami még a magyar árak mellett sem lenne megnyugtató tőke a nyugdíjas évekre, nem hogy az Egyesült Államokban. Ebből az összegből például egy nyugdíjasnak átlagosan napi 5 dollár jutna étkezésre, ami cseppet sem nevezhető megnyugtatónak.

A magánynyugdíj rendszer tehát a tengerentúlon is komoly kihívásokkal néz szembe, Teresa Ghilarducci szerint ugyanakkor teljes képtelenség az állampolgárokra bízni a takarékoskodást. Ahhoz ugyanis, hogy valaki - ismét csak pénzügyi szempontból - nyugodt nyugdíjas évekre számítson, a nyugdíjba vonulás előtti évek átlagfizetésének mintegy 20-szorosának megfelelő megtakarításra van szüksége. (Magyarországon egy havi nettó 100 ezres fizetés, azaz évi 1,2 millió mellett ez több mint 20 millió forintos vagyon. Egy magánnyugdíj-rendszerben legalább ennyi kellene, hogy nyugodtan várjuk a nyugdíjas éveket.)

Ahhoz, hogy ezt a summát félre lehessen tenni, az átlag amerikainak 25 éves kora után minden megkeresett dollárból 7 centet meg kell takarítania, és ezt a pénzt legalább évi 3 százalékos reálhozam mellett kamatoztatnia. Ez a művelet azonban egy önkéntes rendszerben a legritkább esetben működik.

Teresa Ghilarducci szerint az állami, azaz felosztó-kirovó nyugdíjrendszer hosszú távon működésképtelen, szükség van tehát egy magánrendszerre. Ennek ugyanakkor kötelezőnek, és semmiképp sem önkéntesnek kell lennie. A nyugdíjtakarékosság terén a szakember szerint nincs helye az egyéni döntéseknek, csakis a kötelező megoldások működnek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Katasztrófára felkészülni!

Hogy lesz így nyugdíjunk?

Olajmilliárdok vagy környezetvédelem?

Kevesebb közalkalmazottat!

Európa: miért kéne összeomlani?


Csodafegyver a svájcifrank-hitel?