Vigyük le a vállaltok nyereségadóját, és akkor robbanhatnak a beruházások, a munkahelyek és a gazdaság?

Az Egyesült Államokból induló közgazdasági vita ma már Európát is elérte – és közvetlenül Magyarországot, ahol időközben jelentősen csökkent a vállalati nyereségadó –, amely azt sürgeti, hogy az államok csökkentsék a vállalati szektor nyereségadóját, ezzel ösztönözve a beruházásokat és a munkahelyteremtést. Egy amerikai elemzés ugyanakkor rámutat, hogy ez az egész egy nagy kacsa. (Bővebben lásd "Gyorsulna a gazdaság, ha csökkenne a vállalati nyereségadó?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


Rögtön három érdekes következtetést is tesznek az Economic Policy Institute kutatóintézet szakemberei:

- Egyrészt a történelmi adatok alapján nem mutatható ki semmilyen összefüggés a vállalati nyereségadó és a gazdasági növekedés között, vagyis a GDP növekedés tempója – nyilvánvalóan ésszerű határokon belül - többnyire független a vállalatokra kiszabott adó mértékétől. A gazdasági növekedés, a versenyképesség, de még a vállalati szektor profitabilitása is egészen más dolgoktól függ, mint az adó mértéke - többnyire az infrastruktúrát, az oktatás színvonalát, a jogbiztonságot említik -, így hát az adócsökkentéstől sem lehet elvárni, hogy felpörgesse a gazdaságot vagy a munkahelyteremtést.

- A második következtetés szerint bár való igaz, hogy az amerikai vállalati nyereségadó legfelső kulcsa 35 százalék, ami rettentő magasnak tűnik, a vállalati szektor által fizetett tényleges adó ennél kevesebb, átlagosan 27,7 százalék volt 2006-09-ben. Ez pedig már alig több, mint az OECD országokban márt – GDP-vel súlyozott – átlag 27,2 százalékos tényleges adófizetés. Ez alapján igazán nincs okuk panaszra az amerikai cégeknek…

- És végül: az amerikai vállalti szektorban a keserű könnyek közepette a profitabilitás mára történelmi csúcsra emelkedett – adó előtt 13,6 százalékra a GDP százalékában -, vagyis hiába a magas adóterhelés, mégiscsak van nyereség, beruházás és jövedelem.

Ötletként egyébiránt már az is felmerül a tengerentúlon, hogy az olyan innovatív óriásoknak, mint az Apple vagy a Google egyáltalán ne kelljen adót fizetni, hiszen ezek a vállalatok olyan mértékben húzzák a gazdaságot, hogy semmilyen szinten nem szabad őket holmi adókkal hátráltatni. Ezt természetesen cégvezetők találták ki, az Economic Policy Institute kutatói azonban csattanós választ adtak, és rámutattak, hogy ezek a szupercégek bizony az adóztatás ellenére is tökéletesen „húzhatnak”. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem mindegy, mit teszünk az árvíz ellen


Jönnek a zombi bankok

Napi pár órát kellene csak dolgozni

Elszabadultak a kapzsi bankárok


Lenne mit tanulnia a magyaroknak Japántól

Brüsszel súlyos tévedése