Hiába Brüsszel legjobb szándéka, ha a tagállamok nem hajlandóak alkalmazkodni, akkor reménytelennek tűnik egy sikeres Európai Unió kialakítása.

Az Európai Unió és az eurózóna az integrációs folyamattól a kezdetektől fogva azt várta, hogy egyrészt az egyes országokban javulhat a gazdasági kormányzás minősége, másrészt az egyes tagállamok integrálódhatnak egy egységes európai gazdasági rendbe. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy ez a várakozás a legkevésbé sem vált valóra. (Bővebben lásd "Kormányzás Európában, trendek és törésvonalak" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!

A szomorú tény az, hogy az egyes tagországokban annak ellenére romlott a kormányzás minősége az elmúlt tíz évben, hogy épp erre az időszakra esett az európai integrációt felgyorsítani hivatott euróbevezetés. Viszont ha egy ilyen ideális időszakban nem tudtak sem egymáshoz közeledni az egyes tagországok, sem – legalábbis a periféria országok - magukhoz képest előrelépni, akkor felmerül a kérdés, hogy távlatilag fel lehet-e egyáltalán építeni egy egységesen működő és sikeresen integrált európai közösséget.

Az elmúl évtized tapasztalata sajnos az, hogy nem, vagyis a jelenlegi tagokkal reménytelen vállalkozásnak tűnik egy jól működő Európai Unió kialakítása. És hogy mégis miért nem? A válasz vélhetően az, hogy az egyes tagok között olyan mélyen gyökerező különbségek vannak, hogy egészen egyszerűen képtelenek együtt dolgozni, együtt fejlődni, de meglehet, hogy még a közös célok felállítására is alkalmatlanok.

A gond az, hogy ha az Európai Unió vagy az eurózóna egyik fele képes az együttműködése, a másik fele viszont erre eleve alkalmatlan, akkor ez a kettősség a teljes gazdasági közösséget meggyengíti, az eurózónát pedig veszélybe sodorja. A jövőt illetően felvetődik az a szomorú kérdés, hogy okos dolog-e közös erővel belevágni azokba a nagyszabású integrációs tervekbe, melyek a válság alatt megfogalmazódtak – bankunió, közös eurókötvény, fiskális unió -, tudva azt, hogy az integráció első fázisában az együttműködés már kudarcot vallott.

Adjon-e még egy esélyt az integrációnak az Unió, vagy okosabb lenne belátni, hogy ez együtt bizony nem fog menni? A két lehetőség közül erősen valószínű, hogy az elsőnek szavaz bizalmat az EU, így hát marad a remény, hogy az eurózóna periféria országai ezúttal komolyabban veszik az együttműködést, mint tették azt az euró első évtizedében.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Kevesebb adót, több munkahelyet!

Ennyi volt a „Made in China”?

Nem mindegy, mit teszünk az árvíz ellen


Jönnek a zombi bankok

Napi pár órát kellene csak dolgozni

Elszabadultak a kapzsi bankárok