Hitler hatalomra jutására kellene a németeknek emlékeznie, nem az inflációra.

Minden ország közül épp Németország az, amelyiknek nem sikerült tanulnia a történelemből. Az inflációtól való félelem jegyében a németek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a hiperinflációt hozó 1923-as esztendőnek, mint a demokrácia halálát jelentő 1933-as évnek.

Jobban tennék, ha felidéznék, hogy miképp vezetett a demokrácia összeomlásához mind a saját országukban, mind pedig Európa nagy részében az 1933-et két évvel megelőző bankválság - fogalmaz a jelenlegi krízissel kapcsolatos írásában Niall Ferguson történész és Nouriel Roubini közgazdász. (Bővebben lásd "Németország és a történelmi tapasztalat" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A Financial Times-ban megjelent cikk szerint a jelen folyamatokat látva félő, hogy Németország túl későn és túl kis lépéseket megtéve venné fel a harcot a válság ellen. Ferguson és Roubini szerint ez a késlekedés és határozatlanság azzal fenyeget, hogy megrendül a bankokba vetett bizalom Európában, aminek már Görögországban és Spanyolországban is voltak jelei.

A szerzők véleménye szerint nem kérdéses, mit kellene tenni. Először is szükség lenne az eurózóna bankjainak uniós pénzből történő feltőkésítésére, majd pedig be kell vezetni egy EU-szintű betétbiztosítási rendszert. A betétbiztosítási rendszer finanszírozására szükség van a bankok megadóztatására is, mégpedig lehetőleg nem tranzakciós adó, hanem a banki forrásokra kivetett adó formájában. Ezenfelül nem kerülhető el egy uniós szabályozási és felügyeleti rendszer kialakítása, illetve a bankok méretének korlátozása sem.

Ferguson és Roubini úgy véli, hogy minimalizálni kell az eurózóna elhagyásának esélyét, és valamilyen formában elkerülhetetlen a közös kötvénykibocsátás is (debt mutualisation). „A németeknek meg kell értenie, hogy a bankok feltőkésítése, az uniós betétbiztosítás és a közös kötvények nem opcionális lehetőségek, az európai monetáris uniós felbomlását ugyanis csak ezekkel az eszközökkel lehet megakadályozni" - vélik a szerzők.

Márpedig Németország gazdagsága és a prosperitása is nagy részben az eurónak köszönhető...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Bankunió vagy összeomlás?


Valakinek egyszer fizetnie kell!

Miért kerültek bajba a spanyolok?

Nulla százalékos kamatok - ennyire félünk

Ideje lenne magunkhoz térni

Húsz évre elásta magát Európa