Addig nem lesz itt jó világ, amíg a fiatalok körében népbetegség a munkanélküliség.

„A költségvetés elszállt, az államadósság fenntarthatatlan, ezért történelmi csúcsra ugrott a csődkockázati mutató” - az ilyen és ehhez hasonló híreket már jól ismerjük az elmúlt évekből. Ilyet viszont egészen biztosan nem olvastunk: „Megközelítette az egymilliót a munkanélküli fiatalok száma, egy egész generáció veszhet el, éppen ezért a tőzsdeindex és az euró árfolyama összeomlott.”

Mi a különbség a két hír között? Európa rengeteg problémával küzd, a gazdaságpolitikusok azonban elsősorban azokra keresik a megoldást, melyek látványos pénzpiaci elmozdulásokat - többnyire meredek zuhanást - váltanak ki. (Bővebben lásd "Fiatalok a szakadék szélén" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Ezek többnyire a rövid távú gondok, amiket meg kell oldani. Stabil költségvetés kell, fenntartható állampapír hozamok, bankunió. Rendben. De mi a helyzet, a hosszú távú problémákkal, amik valamiért, ki tudja miért nem ütik ki a biztosítékot a londoni és frankfurti befektetőknél?

Mi a helyzet a spanyol és görög fiatalok körében mért 50 százalékos munkanélküliséggel? Hogyan fognak ők beilleszkedni a társadalomba, gyermeket nevelni, ha felnőtt életük első éveit munkanélküliként töltik? És a Magyarországon mért 20 százalékkal, továbbá a munkahely reményében tömegével külföldre költöző fiatalokkal?

Mi a helyzet a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerekkel? Lehet, hogy a nyugdíjgondok „csak” 20-30-50 év múlva lesznek nagyon fájók, de ha nem kezdjük már el most keresni a megoldást, akkor könnyen lehet, hogy kifutunk az időből.

A rövid távú pénzügyi stabilitás természetesen rendkívül fontos – különösen, ha épp omlanak a tőzsdék és szakad a forint -, a válságkezelés során azonban a hosszú távú gondokat, a nyugdíjrendszerek, az elöregedő társadalom vagy épp a fiatalok tömeges munkanélküliségének problémáját is kezelni kell. E kettő szorosan összefügg, azaz hosszú távon nem teremthető meg a költségvetési egyensúly sem egészséges demográfia, boldoguló fiatalok és fenntartható nyugdíjrendszer nélkül.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Olaszország vs. Németország: 2 - 0


Falnak ütközhet Kína

Mégsem annyira bénák a politikusok?


Ezért omlott össze Spanyolország


Kökemény politika és IMF-hitel

Ezért nem fizetnek a németek