A kérdésre az evidens válasz az, hogy „azért, mert válság van”, a valódi okokért azonban egészen 2001-ig vissza kell mennünk.

Az amerikai NBER kutatóintézet szakemberi ugyanis kimutatták, hogy az Egyesült Államokban a 2007 és 2009 márciusa között munkanélkülivé vált 6,2 millió emberből 4,0 millió az ingatlanpiac összeomlása miatt veszített el állását, miután a korábban felelőtlenül felvett hitelektől és az ingatlanárak visszaesésétől „megijedve” visszafogta fogyasztását, recesszióba taszítva ezzel a gazdaságot. (Bővebben lásd "Az amerikai ingatlanpiac összeomlásának tanulságai" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A logika tehát az, hogy a végletekig eladósodott lakosság éppen azáltal növelte a munkanélküliséget, hogy takarékosabb fogyasztásra rendezkedett be.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy azokban az államokban, melyekben a válság előtt az átlagnál gyorsabban nőttek az ingatlanárak és bővültek a hitelállományok, ott az ingatlanpiac megroppanását követően mélyebb visszaesés és meredekebben emelkedő munkanélküliség volt jellemző.

A történet igazi tanulsága az, hogy az alapvető gazdasági törvényszerűségekkel nem lehet szembe menni. Azaz ha egy gazdasági növekedés alapja az olcsó hitel, az könnyen vezethet valamilyen eszközár-buborék kialakulásához - jelen esetben ingatlanbuborékról volt szó -, amely folyamat vége elkerülhetetlenül gazdasági válság és emelkedő munkanélküliség kell, hogy legyen.

A visszaesés mértéke pedig egyenes arányban van a korábbi fellendülés mértékével, azaz a nagyobbra fújt buborékokra a gazdaságokban is igaz, hogy nagyobbat durrannak.

Érdemes ezek alapján feltenni a kérdést, hogy jelenleg a világgazdaságban hol lehetnek, illetve hol alakulhatnak ki olyan buborékok, melyek a valószínűtlenül gyors hitelállomány- és gazdasági növekedésre épülnek. Ha pedig megvan a válasz, akkor jó eséllyel megtaláltuk a soron következő - akár 3-4-5 év múlva kirobbanó - válság epicentrumát…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ennek az EU-nak buknia kell

A közös költség mint adó

Munkát minden áron!

Soros György és a görög összeomlás

Ezért félnek a németek a görögöktől

A nagy magyar bizonytalanság