Rövid idő alatt fel lehetne számolni a munkanélküliséget a fejlett világban, egyszerűen követni kellene a német receptet: elbocsátás helyett kevesebbet dolgozni.

Érdekes javaslattal állt elő Dean Baker, amerikai közgazdász, aki szerint a német munkanélküliség csökkenésében nincs semmi ördögi, egyszerűen arról van szó, hogy a németek bevállalták, hogy kevesebbet dolgoznak. (Bővebben lásd "Munkanélküliség: követni kellene a németeket?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A német és holland munkanélküliség 5-6 százalékon áll, szemben az amerikai 8 százalékkal, miközben a németek és hollandok átlagosan 20 százalékkal kevesebbet dolgoznak tengerentúli kollégáiknál. Az egyes munkavállaló így kevesebbet keres ugyan, mintha teljes munkaidőben dolgozna, a gazdaság egésze ugyanakkor egészségesebb, miután a munkanélküliség alacsony.

Ha csak pusztán a pénzügyi szaksajtó szalagcímeit olvasnánk a fejlett világ válságáról, akkor könnyen elszorulhatna a szívünk, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nyugati világ nem azért került válságba, mert szegény, hanem épp ellenkezőleg, azért mert túl fejlett.

Az alap probléma az, hogy azt a keresletet, amit a világ a nyugati termékek és szolgáltatások iránt támaszt, a fejlett technológiának köszönhetően kevesebb alkalmazottal is ki lehet elégíteni. Két megoldás van, vagy serkentjük a keresletet – a magánszféra erre nem hajlandó, így marad az állami szféra -, ez azonban csakis adósságból lenne lehetséges, vagy ugyanazt a ledolgozott munkaórát több ember között osztjuk el.

Dean Baker hangsúlyozza, hogy kutatások világosan bizonyítják, hogy a gazdaság és a társadalom számára is előnyösebb, ha többen dolgoznak, egyenként kevesebb munkaórát. Érdemes feltenni a kérdést, mi egy közösség tagjaként mit választanánk: szükség van havi 100 ledolgozott munkaórára egységnyi fizetésért és vagyunk erre 15-en. Választhatunk, hogy 12-en dolgoznak kb. 8 órát, miközben 3-an munkanélküliek, vagy mindenki dolgozik kb. 6,5 órát, vállalva az arányosan alacsonyabb fizetést.

A németek az utóbbit választották…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem segítek! Inkább vesszen az euró!


Még húsz év válság

A munkanélküliség csapdájában


Ki lesz a következő áldozat?

Lecsaptak a csaló bankárokra

Olaszország vs. Németország: 2 - 0