Ideje elfogadni, hogy a mai fiatalok jó eséllyel nem élnek majd jobban, mint a szüleik.

Az emberi történelem nagy részében az egy főre eső gazdasági növekedés közel volt a nullához, az utóbbi 250 év kivételesnek tekinthető ebből a szempontból. A baj csak az, hogy jó eséllyel a következő időszak a normálishoz, azaz a minimális növekedéshez való visszatérést hozza majd - erre jutott elemzésében Robert J. Gordon, a Northwestern University kutatója. (Bővebben lásd "El kell felejteni a gazdasági növekedést?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Mivel érvel Gordon? Abból indul ki, hogy a növekedés alapvetően a termelékenység növekedésére vezethető vissza, az pedig jellemzően technológiai innovációban gyökerezik. Vagyis akkor van gyors növekedés, ha van mély és a mindennapi életre kis kiható, fontos innováció.

Így volt ez az első ipari forradalom idején, 1750 és 1830 között (a gőzgépek korszaka, aminek a szimbolikus műve a vasúthálózat kiépülése volt), a második ipari forradalom idején, a 19 század végén (az elektromosság, a belső égésű motor, a rádió, a telefon, a vegyipar, az olajipar korszaka), illetve a harmadik ipari forradalom idején is (számítógép, félvezető, internet).

A kérdés csak az, hogy ez a fenti három ipari forradalom mind ugyanolyan jelentőségű-e, illetve elvárható-e ugyanaz a növekedési ütem a mostanitól, mint amit a korábbiak okoztak. Gordon szerint a második ipari forradalom volt a legjelentősebb, és az életminőség nagy ugrása is ehhez kapcsolódott, a mostani internet-forradalom jóval kisebb jelentőségű. Elég csak arra gondolni, hogy vajon elcserélnénk-e az utóbbi 30 év fejlesztéseit, innovációját a vezetékes vízre, vagy az elektromosságra? Rossz lenne net és közösségi oldalak nélkül, de azt azért mégsem...

A mostani innovációk tehát egyszerűen nem olyan léptékűek, mint amitől egy komoly életszínvonal-emelkedést lehetne elvárni. A viszonylag magas jövedelmű országokban tehát a nagy tömegek életminősége olyan szinten semmiképp sem emelkedik majd a következő évtizedekben, mint eddig.

Persze csak ha nem találja fel valaki a ....

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Gyermek és nyugdíj: a 10 alaptétel

Legyünk Európa éléskamrája!

Svéd nyugdíjat, francia atomot!

Amiben Magyarország jobb, mint az USA

Európa alulmaradt a devizaháborúban