Az euróval kapcsolatos kutatások eddig az optimális devizaövezetről szóltak, de a jelek szerint az is fontos, hogy mindenkit ugyannyiért lehessen kirúgni az állásából. 

Az európai válság egyik jellegzetessége a magas munkanélküliség. Ezzel a korábbi konszenzus szerint a fiskális politikának kellene kezdenie valamit, de egyre gyakrabban merül fel, hogy a jegybankok sem maradhatnak ki az élénkítésből. Emellett az eurózónában az is vita tárgya, hogy vajon a különböző fejlettségi szintű országok esetében lehet-e egyáltalán közös monetáris politikát vinni? (Ezzel kapcsolatos Monetáris politika és elbocsátási költségek című cikkünket lásd a jobb hasábban).

Ebből a szempontból különösen érdekes az a tanulmány, ami a monetáris politika és a munkaerőpiac egy speciális aspektusával, az elbocsátáshoz kötődő költségek kérdésével foglalkozik. Ester Faia, Wolfgang Lechthaler és Christian Merkl arra jutnak, hogy az eurózóna sajnos nem tekinthető optimális övezetnek ebből a szempontból (sem), az elbocsátási költségek ugyanis oly mértékben divergálnak, ami már megkérdőjelezi az Európai Központi Bank működésének hatásosságát és eredményességét. 

Az elbocsátási költségeknek azhért van jelentősége, mert ennek mind a munkaerő felvételére, mind a munkaerő leépítésére hatása van. Ha drága kirúgni egy alkalmazottat, akkor nem is lesz olyan nagy a munkaerőfelvétel felívelés esetén sem, aminek már hatása van a gazdasági ciklusokra (kisebbek lesz a volatilitás), így jogos a monetáris politikával kapcsolatos összevetés. 

A szerzők szerint makrogazdasági szempontból az a fontos, hogy a fentiek egy komoly piaci externáliát jelentenek, azaz a piac magára hagyva nem képes megfelelően kezelni a helyzetet. Annak a jegybanknak, amelyik magas elbocsátási költségekkel jellemezhető gazdaságban működik, jelentősebb mértékben el kell térnie a hosszú távú inflációs céljától, hogy kezelje ezt az externalitást. Mindez azt jelenti, hogy az EKB inflációcsökkentési célja és politikája nem optimális, mert komoly társadalmi költségei vannak, és az lenne a legjobb, ha minden egyes országban ugyanannyiba kerülne a munkavállalók kirúgása.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Milliókat vitt el az olcsó vodka

Gyengébb eurót? Még mit nem!!


Jön a magyar EU-tagság kritikus éve

Csapdába estek a munkanélküliek

Ideje leszámolni a nagy EU-mítosszal

Munka vár a magyar nyugdíjasokra is?

Magyarország tartozzon a magyaroknak!