Nincs kereslet és magas az államadósság? A megoldás az unortodox gazdaságpolitika! - nem a magyar nemzetgazdasági minisztert idéztük, hanem Richard Wood közgazdászt, aki az ortodox receptekkel való szakítást ajánlja az európai válság leküzdéséhez.

Wood most megjelent könyvének rövid kivonatát a VoxEU portál közli. Eszerint a lényeg a gazdasági növekedés adósságnövekedés nélküli beindítása. (Bővebben lásd "Unortodox gazdaságpolitika - A megoldás Európa gondjaira" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Az érvek a következők:

- a konvencionális kötvényalapú finanszírozás növeli az adósságot és ezáltal a pénzügyi sebezhetőséget és kitettséget,

- a megszorítások csökkentik a keresletet, a kibocsátást és a foglalkoztatottságot, és az adóbevételek visszafogásával emelik az adósságot,

- a periféria országaiban a monetáris politikának feladata a hozamok csökkentése, de a pótlólagos pénzkibocsátás nem éri el a reálgazdaság szintjét,

- a gazdaságpolitikának úgy kell növekedést generálnia, hogy nem növeli az adósságot és az inflációt.

Az ausztrál közgazdász szerint a fentiekből az következik, hogy szakítani kell az európai gazdaságpolitika alapját jelentő tétellel, és új pénz kibocsátásával kell a költségvetési deficitet finanszírozni. Ennek érdekében pedig szükség van a kormányzat és a jegybakok kooperációjára.

Wood amellett érvel, hogy a jegybankok másodlagos piaci beavatkozása (quantitive easing) nem hatásos, ez szerinte ugyanis nem ér le a reálgazdaságig, így nem is generál növekedést. A szerző itt még nem áll meg, azt javasolja ugyanis, hogy a versenyképességi problémákat az érintett országok ne megszorítással, hanem tudatos bér-, jövedelem- és árpolitikával kezeljék.

A felettébb meglepő felvetések esetleges piaci, illetve társadalmi következményeiről nem szól a szerző, legalábbis a rövid kivonatban nem. Ha valaki jobban el szeretne mélyedni az ausztrál unortodoxiában, akkor 20 dollárt készítsen elő, és keresse meg a „How to Solve the European Economic Crisis: Challenging orthodoxy and creating new policy paradigms" című papírkötéses könyvet az Amazonon.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Új szelek fújnak a jegybankokban

Mennyit ér egy jó diploma?

A világ összes pénze sem elég

Tandíj, én így szeretlek

Azt se tudjuk, mennyi pénzünk van

Szemléletváltást a közpénzügyekben!