Az ügyeskedők visszaszorításával küzdenének a drága benzin ellen.

A népharag gyakran megtalálja a spekulánsokat és befektetőket, pedig a fájó áralakulásért a legtöbbször nem is ők, hanem sokkal inkább a háttérben meghúzódó piaci folyamatok okolhatók. (Bővebben lásd "Ki a felelős a magas benzinárért?" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A nagy elmozdulásoknak ugyanis a forint és az olaj piacán is jó okuk van, még akkor is, ha ezeket az okokat csupán kevesen ismerik. Az igazi okokat pedig gyakran túl népszerűtlen lenne a nyilvánosság elé tárni, sokkal egyszerűbb egy amúgy sem túl népszerű bűnbakot – azaz a spekulánsokat - előállítani.

Miért magas a benzinár?

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy az amerikai lakosság számára fájóan magas – egy liter benzin az USA-ban megközelítőleg 230 (!) forintba kerül - benzinárét Obama elnök az olajpiaci spekulánsokat okolja. Mondván az olajpiacon működő manipulátorok felhajtják az árfolyamot, zsebre vágják a nyereséget, a lakosság pedig csak fizet…

Ötletként már fel is merült az olajpiaci spekuláció korlátozása, amely lépéssel több befolyásos politikus szerint elejét lehetne venni a benzinár további emelkedésének. Történelmi példák ugyanakkor azt mutatják, hogy a piac korlátozása az esetek többségében többet árt, mint használ. Érdemes visszagondolni, hogy mi történt az európai bankrészvényekkel a pénzügyi válság alatt, mikor a politikusok megtiltották ezen értékpapírok shortolását: semmi, sőt a bankrészvények többsége esett tovább, mint a kő.

A tiltott piacbefolyásolás, az álhírek/rémhírek terjesztése, a spekulatív buborékok fújása valóban káros, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a nagy mozgások az esetek többségében nem ezek miatt, hanem a háttérben meghúzódó száraz gazdasági okok miatt alakulnak ki. A kereslet/kínálat viszonya, hosszabb távon ez az, ami az olajárat mozgatja, erre pedig a piac korlátozása egészen biztosan nem lehet pozitív hatással.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Jajj, csak EU-s pénzt ne!

Tévedhetetlen-e az IMF és az EU?

Hatástalanított adósságbomba

Miért nem jön az IMF?

Minden évre jut egy államcsőd


Megjósolhatatlan volt az összeomlás?

______________________________________________________________