Ha az elnök késlekedik, akkor az európai adósságválság nem az olaszokat vagy a spanyolokat, hanem az egyre rosszabb bőrben lévő franciákat fogja megroppantani.

Franciaországot egyre többen emlegetik úgy, mint „Európa betege”, miután a többséggel ellentétben az eurózóna második legnagyobb gazdasága továbbra sem vezette be a megújuláshoz szükséges reformokat. A gazdaság nemzetközi versenyképessége gyenge, a külkereskedelem masszív mínuszt termel, a munkaerőpiac rugalmatlan, a bérek és az állami kiadások magasak, a szakszervezetek pedig olyan erővel bírnak, amivel szemben még a politikai vezetés is tehetetlen. (Bővebben lásd "Franciaország Európa betege" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

Külkereskedelmi egyenleg (12 havi értékek, milliárd euró)

Ha így megy tovább, akkor Jacob Kirkegaard, a Peterson Institute közgazdásza szerint hamarosan nem Olaszország, vagy Spanyolország lesz az első számú „aknamező” Európában, hanem épp a franciák. Ahogy a fönti ábrán is világosan látszik, a nemzetközi versenyképesség egyik mérőszámaként használt külkereskedelmi egyenleg - azon túl, hogy a németek szárnyalnak – a „problémás” országokban a válság kitörése óta számottevő javulást mutat, míg a franciáknál folyamatos a romlás, a 12 havi külker mínusz már a 100 milliárd eurót közelíti…

Francois Hollande, frissen megválasztott elnöknek nincs sok vesztegetni való ideje, ha vissza akarja állítani a francia gazdaság versenyképességét. Az elnök egyrészt rendkívül nehéz döntések előtt áll - a siker elengedhetetlen feltétele egy átfogó munkaerőpiaci- és nyugdíjreform, a szakszervezetek befolyásának csökkentése, állami bér- és kiadáscsökkentés -, másrészt kellemes helyzetben van, a francia elnöki ciklus ugyanis öt év, amely idő alatt bőven beérhetnek a 2012-13-ban esetlegesen meghozott reformintézkedések.

Franciaország természetesen kivételes természeti, kulturális és történelmi kincsek birtokában van, arról nem is beszélve, hogy az államadósság a GDP-hez mért 90 százalékos értékével, és az idénre várt 4,7 százalékos költségvetési hiány közel sem nevezhető tragikusnak. Ha azonban az új elnök elmulasztja meghozni a szükséges versenyképességet javító intézkedéseket, akkor néhány év múlva Franciaország nagyon komoly bajba is kerülhet…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Szomorú adatok a magyar egészségügyről

Hívj, ha átver a bank!

Magyarország még egyben marad

Lecsúszás vár Európára

Akiknek szitokszó az EU


Így jött össze a magyar gigaadósság