Áprilisban bezuhant az arany árfolyama, ami felveti a kérdést: egy spekulációs buborék kidurranását láthatták a befektetők, avagy egy jól kitervelt manipulációt a további emelkedés előtt?

Utóbbira tippel Barry Ritholtz, a kritikus kommentjeiről ismert közgazdász, aki szerint egészen más szemmel kell tekinteni a nemesfémre, mint azt a legtöbb ember teszi. Az arany ugyanis nem tipikus befektetés - kamatot nem fizet, nyereséget nem termel, ipari felhasználása nem jelentős, belső értéke, azaz a fundamentuma nem számolható -, hanem tulajdonképpen egy pénznem, melynek árfolyamát éppen úgy a világgazdaság jövőjével kapcsolatos várakozások alakítják, mint például a dollár vagy az euró jegyzését. (Bővebben lásd "Az aranypiac 12 szabálya" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Az arany árfolyama áprilisban 1600 dollárról 1300 dollárra esett

Forrás: http://www.monex.com

Az arany jegyzése emelkedik, ha a papírpénz - azaz az összes többi pénznem - értékállóságába vetett hit gyengül, vagyis az aranyat végső soron lehet egyfajta végső menedékként is értelmezni. A nemesfém árfolyama felmegy, ha a jegybankok pénzt nyomtatnak és elárasztják vele a gazdaságokat, ha az infláció felszökik és a papírpénz értékét veszíti, ha gazdasági összeomlás vagy államcsőd - esetleg tartós recesszió - fenyeget, vagy ha a bankok fizetőképessége veszélybe kerül. Ezzel szemben a nemesfém árfolyama jellemzően esik, ha a viharfellegek elvonulnak, a gazdasági kilátások ismét rózsássá válnak, vagyis nincs már többé szükség biztonsági menedékre.

Ritholtz fogadni merne rá, hogy a világ egyszer visszatér az aranystandard rendszerhez, szerinte ugyanis a jegybankok az elmúlt évtizedekben annyi papírpénzt nyomtattak, hogy csakis az arany alapú rendszer jelenthetne biztonságot. A szakember úgy számol, hogy a jegybanki pénznyomtatást is figyelembe véve az arany árfolyamának valahol 10-20 000 dollár között kellene lennie, nem véletlen, hogy a kínaiak és indiaiak két kézzel gyűjtik a nemesfémet.

Való igaz, hogy az arany dollárban számolt jegyzése meredeken zuhant áprilisban, mindig van ugyanakkor olyan ország, melynek pénznemében emelkedést mutat. Ilyen pénznem most éppen a zimbabwei dollár vagy épp a japán jen, melyek a megállíthatatlan infláció vagy épp a jegybanki pénznyomda miatt masszív értékvesztést szenvednek el az amerikai dollárhoz képest. Hiába villognak tehát a - dollárban jegyzett - arany zuhanásáról szóló szalagcímek, mindig lesz egy olyan ország, ahol a helyi pénzbe vetett bizalom megrendül, és a helyiek menekülnek a biztonságot adó aranyba.

És végezetül, ha már menekülés, akkor szót kell ejteni a manipulációról, amely időről-időre felüti fejét az arany piacán, előidézve ezzel az idén áprilishoz hasonló hirtelen összeomlásokat. Ha az ember azt veszi észre, hogy már boldog-boldogtalan az aranyról beszél, hogy megszaporodtak az arannyal kapcsolatos befektetési hirdetések és hírek, sőt ha már a repterekre beállították az első aranytömb-automatákat, akkor érdemes óvatossá válni és kitérni a spekulációs és manipulációs erők útjából.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mit tegyünk a nyugdíj bombával?

Jöjjenek az eurócsődök!

Bűnhődjenek a hazug közgazdászok!

Mindenkinek jól jött a frankhitel

Portugáliának is befellegzett

Nem omlott volna össze a világ, ha…