Arrogánsak, kezelhetetlenek, kapzsik, és ami a legrosszabb, tele vannak pénzzel, amiből a korrupt politikusoknak is bőven jut. A Columbia világhírű professzora botrányt kavart.

A pénzügyi válság kirobbanását követően az ember azt gondolhatta, hogy a pénzügyi szektor jelentős szabályozói szigorra számíthat, mondván mégiscsak ők, vagyis a bakárok vállaltak oroszlánrészt az összeomlásból. Na, hát nem így történt, sőt, a helyzet rosszabb mint azelőtt: a bankár szakma és a bankárok többsége ma már egyenesen orvosi estnek minősíthető – véli Jeffrey Sachs, a Columbia University világhírű professzora, aki sarkos véleményével komoly vihart kavart a pénzügyi berkekben. (Bővebben lásd "Morális megközelítésben a pénzügyi piacokról" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


Addig rendben is van, hogy nem ültették le százával a bankárokat, de az, hogy morálisan a Wall Street még mélyebbre süllyedt, mint ahol a válság előtt volt, az már egy kicsit túlzás. Mert mi is történt? Az adófizetők százmilliárdjaiból a szektor nagy részét megmentették, az állások megmaradtak, a pénzpiacok pedig mára szinte teljes mértékben felgyógyultak (a vezető tőzsdeindexek például történelmi magasságba emelkedtek a napokban). A bankszakmából senki sem érzi a világ pénzügyi rendszerének összeomlasztásának súlyát, így nem is meglepő, hogy senki sem gyakorol önmérsékletet.

A bankárok ma még arrogánsabbak, még kezelhetetlenebbek és még gazdagabbak, mint 2008 előtt, sőt egyre inkább úgy érezhetik, hogy ők törvényen felüliek. Nyoma sincs az üzlettársak vagy partnerek iránti tiszteletnek, az ügyfelek megbecsülésének, de még adófizetési hajlandóságnak sem nagyon, egy valami számít, hogy pörögjenek a milliárdok. A Wall Streeten és Sachs szerint legalábbis biztosan.

Ebben a helyzetben igencsak szükség lenne a szabályok szigorítására, ez ugyanakkor erősen kérdéses, tekintettel arra, hogy a politikai kampányok legnagyobb finanszírozója épp a pénzügyi szektor. És valóban, nagyon úgy tűnik, hogy mindez nem összeesküvés elmélet, a sokszor beígért regula csak nem akar megérkezni, és szinte biztosra vehető, hogy nem is fog egészen addig, míg ez a pénzügyi és politikai rend fennáll.

Akinél a nagy pénz van, annak pontosan jó így, az pedig egyelőre senkit sem érdekel, hogy ebből a mentalitásból szinte biztosan újabb pénzügyi összeomlás lesz. Ezen majd aggódjanak az adófizetők.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Lenne mit tanulnia a magyaroknak Japántól

Brüsszel súlyos tévedése

Milliók kés alatt a Gangnam Style miatt

A forintra kell lőni!

Magyarországot is megmentik a fiatalok?

Így segíthetne Magyarországon az MNB