Havi több százezer forintot jelenthetne, ha az otthon maradt anyuka kiszámlázná a főzést, a mosást, a takarítást, a gyerekfelügyeletet.

Az Investopedia pénzügyi cég elemzői kiszámolták, hogy mennyibe kerülne, ha a piacon vásárolnánk meg azokat a szolgáltatásokat, amiket egy háztartásbeli nyújt. Az amerikai árakat figyelembe vevő éves végösszeg 96 261 dollár, azaz nagyjából 20 millió forint (bővebben lásd "Versenyképesség és a család" című cikkünket a jobb hasábban).

Magyarországon ez természetesen kevesebb, egyszerűen azért, mert alacsonyabbak a fizetések. Na de „mennyit ér” egy otthon maradt háztartásbeli kismama, illetve háztartásbeli ma Magyarországon?

A módszertan természetesen leegyszerűsíti a világot, és nem vesz figyelembe számos tényezőt, de arra mindenképp rámutat, hogy az otthon maradt feleség (vagy férj) munkája is komoly értéket képvisel. Az Investopedia abból indult ki, hogy egy háztartásbeli főz, bevásárol, takarít, mos, vasal, vigyáz a gyerekekre, és az autót is elvezeti, ha éppen azt kell. Vagyis egyszerre szakács, bejárónő, bébiszitter és sofőr.

A kalkuláció a következőképp néz ki Magyarországon. Egy szakács a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint havonta 120 ezer forintba kerül, a bevásárlás díja az internetes áruházak díjai alapján alkalmanként 1000 forint. Ez a két tétel összesen havi szinten nagyjából 125 ezer forint.

Takarítás, mosással és vasalással hetente 5000 forint, ami havi 20 ezer forintos kiadást jelent.

Az [origo] fizetésmustrája szerint egy heti 40 órában dolgozó, azaz nem alkalmanként fizetett bébiszitter 150 ezer forintba kerül. A személygépkocsi vezetők átlagbére az ÁFSZ szerint 160 ezer forint.

Mindez eddig összesen havi 455 ezer forint. Ha bármi javítani való van a lakásban, a ház körül, ha bármit el kell intézni, postára kell menni, fel kell adni a számlákat - természetesen az sincs ingyen. Számoljunk erre havi 5000 forintot.

Ez összesen tehát 460 ezer forint. Vagyis az átlagkereset (213 ezer forint) több mint duplája. A KSH statisztikája szerint a legjobban fi­zető gaz­da­sági ág a pénzügyi és biztosítási tevékenység, itt 2011-ben 456 900 forint volt az átlagos kereset. Tehát egy háztartásbelinek többet kellene keresnie, mint egy átlagos „bankárnak” – ha nem ingyen dolgozna otthon.


Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Felsőoktatás: ez így nem maradhat!

Eleget húztunk már a nadrágszíjon?


Na ezért van veszélyben az euró


Magunkra húztuk a román cukrot

Nyugdíjat, segélyt ne, autópályát igen!

Mi jöhet az euró csődje után?

______________________________________________________________