A bulizó fiatalok pár nap alatt egy rakás pénzt elszórnak, de élénkítő csomagnak azért kevesek.

A tavaszi szünetben az amerikai fiatalok minden évben összepakolják a cókmókjukat és elutaznak a haverokkal bulizni, jellemzően valami kellemes, meleg helyre. Ennek az immár valóban tömeges jelenségnek a gazdasági, társadalmi, kulturális és közpolitikai hatásait vizsgálta meg disszertációjában John Laurie, a New Orleans Egyetem kutatója. (Bővebben lásd "Bulizó egyetemisták és a gazdasági stimulus" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle


A The Atlantic hasábjain ismertetett tanulmány arra keresi a választ, hogy ez a tavaszi buli-időszak milyen nyomot hagy a befogadó állam, város, közösség mindennapjain és gazdaságán. Azt hihetnénk, hogy a hatás mindenképp pozitív, hisz az egyetemisták mintegy 40 százaléka elutazik ilyenkor, és csak Floridában és Texasban elköltenek a felmérések szerint mintegy 1 milliárd dollárt a partizás lázában (a sztárhelyszín Panama City Beach, ahova állítólag félmillióan mennek és 170 millió dollárt költenek). Az igazság azonban ennél kicsi kijózanítóbb.

Laurie a floridai, texasi és arizonai forgalmi adókra és a hotelektől beszedett adókra támaszkodva arra jut, hogy egyes kocsmák és panziók ugyan biztosan jól járnak a bulizó fiatalokkal, de összességében nem mutatható ki pozitív gazdasági hatás (az adóbevételek nem kiemelkedőek márciusban és áprilisban, sőt) - az egyetlen statisztika pedig, amelyik erre az időszakra kimagasló értéket mutat nem más, mint a szabálysértés és a bűncselekmények száma.

A szerény gazdasági hatás a The Atlantic szerint arra vezethető vissza, hogy az egyetemisták jellemzően szegények, és bár sokan vannak, de keveset költenek. Az is igaz ugyanakkor, hogy ha keveset is költenek, de legalább költenek, nélkülük a szezon még rövidebb és rosszabb lenne.

Talán érdemes lenne Magyarországon is egy hasonló felmérést végezni, ha már mi vagyunk a közép-európai térség egyik partiközpontja... mert eddig senki nem számolta ki, hogy összességében mivel járnak a nyáron egymást érő fesztiválok és bulik: ha pozitív a szaldó, akkor egy vitával kevesebb,. ha negatív, akkor érdemes gondolkodni.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Megúszhatják-e a magyar nyugdíjak?


A bankbetéteken csúszhat el az eurózóna?

Pörögnek a magyar bíróságok

Gyereknyomor: megtörhető az ördögi kör


 Az eddig ismert bankok vége

Hol laknak a szupergazdagok?