Az az igazi veszély, ha van pénz, de mindenki otthon kuporgatja.

A hírekben a válság alatt gyakran olvashattuk, hogy az európai állampapírpiacok az összeomlás szélére kerültek, a befektetők ugyanis nem voltak hajlandóak megvásárolni a spanyol/olasz államkötvényeket. Az eurózóna bankjai komoly bajba kerültek, mert a bankok nem adtak egymásnak hiteleket, vagy épp a magyar állampapírok és a forint lesiklópályára kerültek, miután a befektetők elfordultak és „kiszáradt a likviditás". (Bővebben lásd Botos Katalin "Egy kis pénzelmélet - pénz versus likviditás" című írását a jobb oldali hasábban)

Elromlott a hangulat és kiszáradt a likviditás? Miközben ugyancsak azt olvassuk, hogy például a magyar bankok ezer milliárd forintos tételben tartanak pénzt a jegybankban, vagy az európai bankok EKB-nál tartott betétei rekord méretűre duzzadtak?

Pénz az van a rendszerben, a befektetők mégsem adnak hitelt egymásnak, ami megbénítja a teljes pénzügyi rendszert és romba dönti a gazdaságokat. Olyan ez, mintha elszorítunk egy ütőeret. Vér attól még van, a közvetítő rendszer azonban megbénul, ami igen súlyos következményekkel jár. Pénz van, likviditás nincs...

A kulcs ebben a kérdésben a hit és a bizalom. Ha a gazdasági szereplők megbíznak egymásban, és hisznek abban, hogy kölcsön adott pénzüket visszakapják, akkor odaadják a kuporgatott pénzüket. A rendszerbe bekerülő pénz beruházásokat finanszíroz, munkahelyeket teremt, adóbevételt generál. És mindez miért? A folyamat önbeteljesítő, ha a gazdaság egyes szereplői hisznek és bíznak a szebb jövőben, akkor előbújnak a bunkerból, és a fellendülés valóban be is következik.

Ezt a fajta bizalmat egy ország vezetői képesek akár egyetlen mondattal helyreállítani - vagy porig rombolni -, mint ahogyan tette azt az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi tavaly nyáron, amikor megígérte, hogy kerül amibe kerül, megmenti az eurót. A jegybank és annak elnöke azóta gyakorlatilag a kisujját sem mozdította, a bizalom és a hit azonban ettől az egyetlen mondattól helyreállt. A gazdaság szereplői újra elkezdtek hinni, a bunkerben tartott pénzek előmerészkedtek, a gazdaságokat éltető likviditás helyreállt. Minden rendbe jött egyetlen mondattól...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Gyengébb eurót? Még mit nem!!

Jön a magyar EU-tagság kritikus éve

Csapdába estek a munkanélküliek

Ideje leszámolni a nagy EU-mítosszal

Munka vár a magyar nyugdíjasokra is?

Magyarország tartozzon a magyaroknak!